Quantcast
Channel: GARDEN blog - Κηπουρέματα
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

Τρόποι αξιοποίησης των ελληνικών αρωματικών φυτών

$
0
0
Το κρίταμο είναι ένα εδώδιμο άγριο φυτό που ευδοκιμεί στην παραλιακή ζώνη της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ύστερα από έρευνες του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 20 στρέμματα κρίταμου για να παράξει σαλάτα κρίταμου, η οποία θα εξαχθεί στην Ευρώπη.  
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου έχουν αναπλαστικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή και ανοσολογική δράση. Η έρευνα οδήγησε σε παραγωγή κρέμας που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν. Παρόμοιες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει και η κάπαρη και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Εργαστηρίου για τη αξιοποίησή της.
 
«Από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν» δήλωσε η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών. 
Στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair παρουσιάζονται τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισόχορτο, λεβάντα, μέντα , θρούμπι κ.λπ.) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης. 

Στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο, διατηρούνται περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα.
 
Επικερδής η καλλιέργεια αρωματικών φυτών Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής και μπορεί να αποδώσει στον αγρότη ένα ποσό που ξεκινάει από 500 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να αυξηθεί. 
Η ίδια θα συμβούλευε κάποιον, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά για κύριο εισόδημα και να εξάγει το προϊόν του, να διαθέτει το λιγότερο 80 με 100 στρέμματα. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία του εξωτερικού θα ζητήσει από τον καλλιεργητή ποσότητα της τάξεως των τόνων. 
Η άλλη επιλογή είναι να συμπράξουν 4-5 παραγωγοί και να διαθέσει ο καθένας από 30-40 στρέμματα.
 
Ωστόσο, και σ’ ένα χωράφι 5 με 10 στρεμμάτων μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, για μία μικρή επιχείρηση που θα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.
Προωθείται η εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση τους. Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του περίπτερου 1 της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται το Farma Fair εργαστήρι για τα παιδιά, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και μαγειρική με ελληνικά προϊόντα.

Παρτέρι απο παλέτες

Παρτέρι απο πέτρα

$
0
0
Η κατασκευή ενός παρτεριού είναι εξαιρετικά εύκολη εργασία, με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να τονίσετε κάποιο σημείο στον κήπο σας, δίνοντας συγχρόνως μια ξεχωριστή ομορφιά στο χώρο σας. Οπλιστείτε με φαντασία και υπομονή, κάντε ένα σκαρίφημα πως θα θέλατε να είναι το παρτέρι σας, και υπολογίστε τις διαστάσεις του θα σας βοηθήσει πολύ στην αγορά των υλικών κατασκευής.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα είναι η επιλογή των υλικών κατασκευής και ο τρόπος τοποθέτησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλο, τούβλα, πέτρες ή διάφορα άλλα υλικά, έχοντας πάντα κατά νου ότι το σπίτι και ο κήπος ή το παρτέρι θα πρέπει να υπακούουν στην ίδια αισθητική αντίληψη και να συμπληρώνουν το ένα το άλλο συμφωνώντας στο στυλ, τα χρώματα και τα υλικά.

Εδώ θα περιγράψουμε την κατασκευή παρτεριού από πέτρες. Στην προκειμένη περίπτωση η φαντασία σας εδώ θα παίξει μεγάλο ρόλο άλλα το αποτέλεσμα , μια σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρετε:



Φωτογραφίες: Penka Atanasova

www.texnikos.gr

Σπανάκι: καλλιέργεια, συγκομιδή και συντήρηση

$
0
0
Ήρθε ο καιρός για το σπανάκι. Το φαγητό του ποπάυ με την ιδιαίτερη γεύση και τα πολλά καλά για την υγεία.
Το σπανάκι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια κηπευτικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι. Το σπανάκι σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου. Το σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό.
Θέλει δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει.
Το σπανάκι καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα αμμοπηλώδη είναι τα πιο κατάλληλα.
Για πρώιμες χειμωνιάτικες καλλιέργειες τα αμμώδη στραγγιζόμενα και πλούσια σε χούμο χώματα είναι τα ιδανικότερα.

—Λίπανση – Λίπασμα για το σπανάκι

Το ιδανικό λίπασμα για το σπανάκι, έχει αναλογίες 8-8-8 ή 12-12-12. Για το τι σημαίνουν οι αριθμοί στο λίπασμα, δείτε το άρθρο: Βασικές γνώσεις για τα λιπάσματα.


—Καλλιεργούμε σπανάκι
Το σπανάκι έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα και ευδοκιμεί σε ομοιόμορφο υγρό χώμα. Το πρώτο πότισμα γίνεται αμέσως μετά το φύτρωμα, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία. Ανάμεσα στο φύτρωμα και το μάζεμα πρέπει να γίνονται τρία ποτίσματα αν δεν υπάρχει βροχή ή υγρασία αρκετή. Το σπανάκι αντέχει και σε θερμοκρασίες κάτω από -6 βαθμούς Κελσίου. Ο σπόρος φυτρώνει και σε θερμοκρασίες 5–-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ανάπτυξη των φυτών συνεχίζεται και κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Για να έχετε συνεχή παραγωγή, σπείρετε τα σπανάκια με διαφορά 15 ημερών.

—Ποικιλίες σπανακιού
Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες. Αυτές που δίνουν σγουρά φύλλα και αυτές που δίνουν λεία φύλλα.

—Τρόπος σποράς
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σποράς του σπανακιού είναι η τοποθέτηση των σπόρων απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 εκατοστό. Σε κάθε λακκάκι ρίξτε 3 με 4 σπόρους. Το κάθε λακκάκι πρέπει να απέχει 30 με 40 εκατοστά από το άλλο. Αν σπέρνετε σε σειρές, η κάθε σειρά πρέπει να απέχει 30 με 40 εκατοστά από την άλλη. Καλύτερος τρόπος για να σπείρουμε το σπανάκι είναι σε σειρές.

—Υπάρχουν δύο τρόποι συγκομιδής
Κόβετε το σπανάκι από τη ρίζα, λίγο κάτω από το χώμα. Αφαιρείτε όλο το φυτό. Αυτός ο τρόπος συγκομιδής είναι κατάλληλος για εμπορική καλλιέργεια.
Κόβετε από το σπανάκι μόνο τα φύλλα που θέλετε. Το φυτό συνεχίζει να μεγαλώνει και να παράγει νέα φύλλα.

—Συντήρηση σπανακιού
Τα σπανάκια δεν συντηρούνται πάνω από 10 ημέρες στο ψυγείο.
Μπορείτε όμως να τα βράσετε, να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν για μήνες.

EcoNews.gr

Προστατεύστε το περιβάλλον από τον κήπο σας

$
0
0
Πολλοί άνθρωποι χαλαρώνουνπερνώντας χρόνο στον κήπο τους. Πέραν της απόλαυσης που προσφέρει η επαφή με τα λουλούδια και τα φυτά και η ενασχόληση με την κηπουρική, ο κήπος μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό πεδίο για περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά.

—Αντιμετωπίστε τα παράσιτα με τον οικολογικό τρόπο
Συχνά βλέπουμε τα ωραία μας λαχανικά φαγωμένα από παράσιτα. Η χρήση χημικών παρασιτοκτόνων και δηλητηρίων αποτελεί λύση; Παρότι τα συνθετικά παρασιτοκτόνα δίνουν άμεση λύση στο πρόβλημα, βλάπτουν το οικοσύστημα και το περιβάλλον του κήπου σας.Για παράδειγμα, οι αφίδες που τρέφονται με φύλλα τρέμουν τις πασχαλίτσες. Ομοίως τα σκαθάρια θα σας βοηθήσουν να ξεμπερδέψετε με γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Όλα τα παραπάνω απαιτούν προσοχή και παρακολούθηση προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει του ελέγχου σας.

—Φτιάξτε ένα οικολογικό θερμοκήπιο
Διαβάστε στο econews για το εύχρηστο θερμοκήπιοπου μπορείτε να τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας. Στη Μεγάλη Βρετανία δε μια κυρία έφτιαξε το θερμοκήπιό της από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. τα οποία χάρη στη δομή τους λειτουργούν και ως ποτιστικά σε περιόδους ανομβρίας.

—Χρησιμοποιήστε οικολογικά εργαλεία
Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια πληθώρα εργαλείων κήπου με περιβαλλοντικά φιλικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα η Sun Whisperκυκλοφόρησε μια μηχανή κουρέματος του γκαζόν που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και επαναφορτίζεται μόνη της όταν εκτίθεται στον ήλιο. Όταν αγοράζετε εργαλεία για το κήπο δείξτε προσοχή διότι πολλά περιέχουν τοξικές ουσίες (διαβάστε σχετικά στο econews).

EcoNews.gr

Ένας αρωματικός κήπος στο μπαλκόνι σας

$
0
0
Herb GardenΟλοένα και πιο δημοφιλείς γίνονται οι καλλιέργειες σε μπαλκόνια και βεράντες, ενώ αρκετούς οπαδούς αρχίζουν να αποκτούν, πλέον, εκτός από τα λαχανικά, και τα αρωματικά φυτά.
Το άρωμα, οι φαρμακευτικές και οι γαστρονομικές τους ιδιότητες έχουν στρέψει πολλούς στη δημιουργία ενός κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σε γλάστρες και παρτέρια. Εκτός από τον βασιλικό, το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, ο δυόσμος και η μέντα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στα μπαλκόνια, δημιουργώντας μικρές οάσεις πρασίνου και ευωδίας.
Το ενδιαφέρον του κόσμου επιβεβαιώνει και ο επίκουρος καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστος Δόρδας, σύμφωνα με τον οποίο αρκετοί είναι εκείνοι που στρέφονται για πληροφορίες στο Εργαστήριο Γεωργίας του πανεπιστημίου. «Ο κόσμος στρέφεται πλέον σε κάτι διαφορετικό. Η καλλιέργειά των αρωματικών φυτών είναι εύκολη και μπορεί να γίνει και στο μπαλκόνι, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά τους κυμαίνεται κοντά στο 1 – 2 ευρώ και μπορεί να γίνει από φυτώρια, ενώ στο μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι στο πότισμά τους.

Η χλωρίδα της Ελλάδας περιλαμβάνει περίπου 500-600 αρωματικά φυτά, ενώ τα οφέλη της καλλιέργειας τους καταγράφονται πολλαπλά. Έχει το πλεονέκτημα να παρέχει στην αγορά τρία διαφορετικά προϊόντα δηλαδή νωπά φυτικά υλικά, ξερά φυτικά υλικά και αιθέρια έλαια.
Ωστόσο, αν και έχουν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, η εξάπλωσή τους καταγράφεται σημαντικά περιορισμένη. «Το επίπεδο της καλλιέργειάς τους είναι μικρό, καθώς για χρόνια οι γεωργοί βασίστηκαν στις επιδοτήσεις. Η χώρα χρειάζεται ανταγωνιστικά προϊόντα» τόνισε ο κ. Δορδάς, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα. «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν εναλλακτικές καλλιέργειες που αξίζει και μπορούν να επεκταθούν στη χώρα μας», ανέφερε.
Τα ελληνικά αρωματικά φυτά, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφολογικών χαρακτηριστικών, ξεχωρίζουν και μπορούν να αξιοποιηθούν στη φαρμακολογία, την κοσμετολογία, ως ροφήματα ή πολύ απλά και στο φαγητό.
Για τις πιο σημαντικές καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καθώς και την καλλιέργεια τους σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται αν επισκεφθούν την Κυριακή το πρωί στις 11.00 στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, στο κτήριο του Εργαστηρίου Γεωργίας. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια που διοργανώνει η σχολή μπορούν να λάβουν πληροφορίες από την http://aromaticplants.web.auth.gr/index.html

Πηγή: www.apospasma.gr

Σωλήνας επαναχρησιμοποιέιται ως γλάστρα για το μπαλκόνι σας

$
0
0
Στα πλαίσια ενός τοπικού πρότζεκτ ανακύκλωσης στην Βαρκελώνη, ο Fabian Andino, ένας ισπανός βιομηχανικός σχεδιαστής,  αναγέννησε ένα πολύχρωμο, μα κατά τ’ αλλα μη επαναχρησιμοποιούμενο σωλήνα από PVC, μετατρέποντάς τον σε κινητή γλάστρα που μπορεί να κρεμαστεί από κάποιον τοίχο ή να σταθεί σε ειδικής κατασκευής βάση.
Παρόλο που δείχνουν όμορφες, οι γλάστρες από σωλήνες είναι φτιαγμένες από PVC, το οποίο μπορεί να εκλυθεί κάποια στιγμή και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργήσετε τρόφιμα. Από όλα τα πλαστικά, το PVC ή το βινύλιο είναι τα πιο καταστροφικά για το περιβάλλον. Παρ’ όλες τις παγκόσμιες προσπάθειες να απαγορευτεί η παραγωγή του, τα προϊόντα από PVC, δεν μπορούν να θαφτούν ή να καούν λόγω της περιεκτικότητας τους σε χλώριο, καθώς αργά ή γρήγορα απελευθερώνει πρόσθετα που μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα
Η μεγαλύτερη ποσότητα από τα συλλεγμένα απόβλητα του PVC, όπως αυτοί οι σωλήνες, επαναχρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν προϊόντα όπως παγκάκια κήπου, και κιγκλιδώματα στους αυτοκινητόδρομους, ή όπως στην περίπτωσή μας, γλάστρες.

Συγχαίρουμε το πρότζεκτ αυτό, για την προσπάθεια να ανακυκλώσει αυτά τα συναρπαστικά πλαστικά και να αποθαρρύνει την παραγωγή νέων επικίνδυνων υλικών. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας, τοποθετώντας μέσα στο σωλήνα τη γλάστρα με τα φυτά σας.






Φτιάξε κήπο στο μπαλκόνι σου σε 15 βήματα

$
0
0
Πολύ απλά βήματα για να φτιάξουμε έναν όμορφο μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας.
1. Μέτρησε πόσο χώρο ελεύθερο έχεις.Αυτό συνήθως είναι οι διαστάσεις του μπαλκονιού σου  (μήκος και πλάτος) και όχι εμβαδό, γιατί πρέπει να ξέρεις πόσες γλάστρες θα τοποθετήσεις τη μία δίπλα στην άλλη.
2. Μέτρησε πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις.Μην κάνεις το μπαλκόνι σου τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και ανακαλύψεις ότι δεν έχεις τελκά ούτε 10 λεπτά τη  μέρα για να ποτίζεις.
3. Μάθε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού σου. Ένα βορεινό μπαλκόνι έχει πολύ διαφορετικές συνθήκες από ένα μπαλκόνι που όλο το μεσημέρι τοχτυπάει ο ήλιος.
4. Διάλεξε τα φυτά. Πρέπει να πληρούν δύο σημαντικές προυποθέσεις: να σ’ αρέσουν και να είναι κατάλληλα για τις συνθήκες του μπαλκονιού σου (βήμα 2).
5. Μάθε για τα φυτά. Πριν τα φυτέψεις πρέπει να γνωρίζεις βασικά στοιχεία όπως: πόσο γρήγορα μεγαλώνουν, πόσο μεγάλα γίνονται, πότε ανθίζουν, αν είναι αειθαλή κτλ.

6. Διάλεξε γλάστρες και ζαρντινιέρες.  Τις διαλέγεις ανάλογα με τα φυτά που διάλεξες (βήμα 3). Για μεγάλο φυτό, μεγάλη γλάστρα, για μικρά φυτάκια, μικρές γλάστρες. Σίγουρα, όμως, τις διαλέγεις σύμφωνα με τις στυλιστικές ανησυχίες σου και ίσως με τα χρώματα του τοίχου και του κάγκελου. Μην ξεχάσεις πιατάκια για κάτω από τις γλάστρες.
7. Κάνε έρευνα. Μία έρευνα αγοράς είναι πάντα απαραίτητη.
8. Υπολόγισε πόσο χώμα χρειάζεσαι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να υπολογίσεις τον όγκο της κάθε γλάστρας.  Αν είναι δύσκολο, τότε ο φυτωριατζής πάντα ξέρει πόσο χώμα παίρνει η κάθε γλάστρα. Επίσης, ανάλογα με τα φυτά σου διάλεξε κοινό φυτόχωμα ή χώμα για ειδικές περιπτώσεις π.χ. για οξύφιλα, ορχιδέες κτλ.
9. Διάλεξε υλικά. Ποια είναι τα υλικά; Το χαλικάκι για τον πάτο της κάθε γλάστρας, πιθανά στηρίγματα για δέντρα ή θάμνους, υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλο, φλοιός πεύκου, διακοσμητικές πέτρες), κεράκια, ρεσό και άλλα.
10. Προμηθεύσου εργαλεία. Μην πάρεις γκασμά. Δε θα σου χρειαστεί. Απαραίτητα όμως: γάντια, μικρό φτυαράκι, μικρό σκαλιστηράκι, μικρό τσουγκρανάκι, κλαδευτήρι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πανάκριβα, αλλά να προσέξεις να είναι γερά και εργονομικά.
11. Βάλτα όλα κάτω. Και υπολόγισε το κόστος τους. Μπορεί μεν να τα θες όλα, αλλά να μην μπορεί να ανταπεξέλθεις. Μείωσε ή άλλαξε φυτά και γλάστρες. Άλλωστε, μπορείς να αγοράσεις λίγα τώρα, λίγα τον άλλο μήνα.
12. Ψώνια! Ήρθε η καλύτερη στιγμή: να πας να τα αγοράσεις. Τι να προσέξεις όταν ψωνίζεις φυτά! Αν είναι πάρα πολλά και δε χωράν στο αυτοκίνητο σου, συννενοήσου να στα φέρει ο φυτωριατζής στο σπίτι. Αν χωράν, κάλυψε πριν φύγεις από το σπίτι τα καθίσματά σου με νάυλον σακούλες. Mπορεί να είναι οι γλάστρες φρεσκοποτισμένες και καθώς θα γυρνάς από το φυτώριο, αυτές να στραγγίζουν τα νερά τους. Επίσης, έτσι θα γεμίσεις όσο το δυνατό λιγότερα χώματα και φύλλα.
13. Φύτευση. Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος και να μην καταπιαστείς να τα φυτέψεις στις 3 το μεσημέρι. Ξεκίνα πρωί πρωί.

14. Τοποθέτηση φυτών. Πρέπει να βάλεις τα φυτά σου στις σωστές θέσεις. Μη βάλεις τη γαρδένια σε σημείο που το καίει ο ήλιος 5 ώρες συνεχόμενες. Το κάθε φυτό έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε ήλιο. Σημαντική πληροφορία που πρέπει να ξέρεις είναι στο κάθε σημείο του μπαλκονιού σου πόσο φως και για πόση ώρα έχει. Να ένας εύκολος τρόπος να το μάθεις. Αφού τα τοποθετήσεις στις θέσεις τους, τα ποτίζεις. Μη τα ποτίσεις νωρίτερα, γιατί θα κουραστείς για να τα μετακινείς.
15. Τέλος. Απόλαυσε το μπαλκόνι με την παρέα σου.



Αστική καλλιέργεια: Μια καινοτόμα “πράσινη” επιχείρηση

$
0
0
Ναι σωστά διαβάσατε! Η καλλιέργεια φυτών μέσα στα αστικά κέντρα πρόκειται για ένα νέο, “πράσινο” και πολλά υποσχόμενο είδος επιχείρησης!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νάντια Σούσμαν για τη New York Times, μια ομάδα αγροτών με επικεφαλή τον Μπέν Φλάννερ επιχειρεί να αποδείξει πως, η λεγόμενη αστική καλλιέργεια είναι ένας εφικτός τύπος επιχείρησης!
“Εάν θέλουμε τοπικό, υγιεινό φαγητό να παράγεται μέσα στην πόλη, τότε πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ωστε οι αγρότες να κερδίσουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο”, τονίζει η Καρολύν Ντιμίτρι, καθηγήτρια στη μελέτη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όπως επισημαίνει η Καρολύν, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης της αστικής καλλιέργειας, η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη χωρίς την προϋπόθεση κατοχής μεγάλου χώρου, καθώς πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.
Η ταράτσα…σύμφωνα με τη λογική αυτού του καινοτόμου είδους καλλιέργειας, αναδεικνύεται στον πιο οικονομικό χώρο δημιουργίας απλών χωραφιών μέσα στην πόλη! Υπάρχουν βέβαια και πιο ακριβές λύσεις, όπως η κατασκευή θερμοκηπίων σε ταράτσες βασιζόμενα σε σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά είναι απίστευτα παραγωγικά.

Να λοιπόν που υπάρχουν έξυπνοι τρόποι και φιλικοί προς το περιβάλλον, που μπορούν με μικρό κεφάλαιο να κινήσουν το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, ώστε να είναι ιδιαίτερα κερδοφόραγια τον… επιχειρηματία – αγρότη!

Πόσο αποδίδουν τα αρωματικά φυτά

$
0
0
Eσοδα που φθάνουν και ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το στρέμμα μπορεί να προσφέρει η βιολογική καλλιέργεια ενός αρωματικού φυτού. Αυτό άλλωστε που καθιστά ελκυστικές τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών είναι ότι οι στρεμματικές οικονομικές αποδόσεις υπερδιπλασιάζονται όταν αυτές γίνονται με βιολογικά κριτήρια.

Η οικονομική απόδοση στο θυμάριείναι σχεδόν τριπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, ενώ τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα, η οικονομική απόδοση στο θυμάρι είναι σχεδόν τριπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, ενώ τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ.Το θυμάρι είναι ένας μικρός αρωματικός θάμνος που ανήκει στα πολυετή φυτά με διάρκεια ζωής γύρω στα 7 έτη. Ευδοκιμεί τόσο σε περιοχές θερμές όσο και σε ψυχρές. Αναπτύσσεται σε περιοχές ηλιόλουστες έως μερικά σκιαζόμενες. Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και νότια έκθεση παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου.

 

Η οικονομική απόδοση στη ρίγανηείναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.000 ευρώ. Η απόδοση σε χλωρή μάζα ρίγανης φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα. Η τιμή της ξηρής δρόγης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.

Η αποξηραμένη λεβάνταπου προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια. Η απόδοση σε χλωρό βάρος λεβάντας τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων όπως ποτά, παγωτά, στην κοσμετολογία, στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στον αρωματισμό χώρων.

Μπορεί η καλλιέργεια της μέντας - όντας αρδευτική - να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και υψηλότερο κόστος παραγωγής από τις ξηρικές καλλιέργειες της ρίγανης και της λεβάντας, παρόλα αυτά οι αποδόσεις σε έσοδα είναι πολλαπλάσιες, φθάνοντας να ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα, τιμή της βιολογικής μέντας κινείται στα επίπεδα των 6-7 ευρώ το κιλό. Είναι όμως αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί συχνά ποτίσματα. Μάλιστα, την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ποτίσματα τη βδομάδα.

Η μέντα ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ψυχρές. Καλύτερη ανάπτυξη σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Απαιτούνται εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα, με αρκετή υγρασία, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και μέσης σύστασης. Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,5-7,5. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρώς όξινα εδάφη.

Υπερδιπλάσιες οικονομικές αποδόσεις φέρνει και η βιολογική καλλιέργεια βασιλικούέναντι της συμβατικής, με τα έσοδα σε ετήσια βάση να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος για τον βασιλικό υπολογίζεται σε 300 ευρώ ανά στρέμμα δίνοντας καθαρό εισόδημα 800-1.100 ευρώ στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας.

Ο βασιλικός προτιμά περιοχές ηλιόλουστες μπορεί να αναπτυχθεί και με μερική σκίαση, αλλά τα φυτά δεν είναι εύρωστα. Αναπτύσσεται σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό.

Τα αιθέρια έλαια των φύλλων του βασιλικού περιέχουν, eugenol, eugenal, carvacrol, methyl-chavicol (estragol), limatrol, cariophyllin, ενώ τα αιθέρια έλαια του σπόρου έχουν λιπαρά οξέα και sitosterol. Τα φύλλα αυτού του είδους περιέχουν αιθέριο έλαιο (0,20-1,00%). Η ποσότητα και η ποιότητα αυτών των ελαίων επηρεάζονται πάντως από πολλούς παράγοντες.

Με το κόστος της ξηρικής καλλιέργειας γλυκάνισουνα μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά στρέμμα, η οικονομική απόδοση φθάνει τα 500 ευρώ το στρέμμα ανά έτος. Το γλυκάνισο αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό ή εύκρατο κλίμα. Ολες οι πεδινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο είναι κατάλληλες. Συνήθως η καλλιέργειά του γίνεται χωρίς άρδευση.

Το αιθέριο έλαιό του είναι καλύτερο και ακριβότερο από εκείνο του μάραθου γιατί περιέχει περισσότερη ανηθόλη. Το αιθέριο έλαιο παράγεται με απόσταξη στον ατμό και έχει χαρακτηριστική οσμή και γεύση,

Πώς θα γίνουν η φύτευση και η αξιοποίηση

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το φυτικό είδος και τα μέσα που διαθέτει ο παραγωγός. Τα περισσότερα είδη πολλαπλασιάζονται με σπόρο και μετά τη δημιουργία των αρχικών φυτωρίων σε υπαίθρια σπορεία ή θερμοκήπια μεταφυτεύονται στο χωράφι το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Στην Ελλάδα επιτυχής πρακτική για πολλά, πολυετή κυρίως είδη, είναι η δημιουργία υπαίθριων φυτωρίων αργά το καλοκαίρι και η εγκατάσταση των φυτωρίων στο χωράφι το φθινόπωρο, πριν από τους παγετούς.

Αλλα είδη πολλαπλασιάζονται δύσκολα ή και καθόλου με σπόρο, γι' αυτό και επιλέγονται άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού, όπως η δημιουργία μοσχευμάτων, παραφυάδων ή ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί επιλέγουν την αγορά έτοιμων φυτωρίων από το εμπόριο.

Αγορά
Η αγορά ριζωμάτων και φυτωρίων από τα εξειδικευμένα φυτώρια συχνά κοστίζει αρκετά (αν υπολογιστεί κατά μέσο όρο ότι κοστίζουν περισσότερο από 0,15-0,25 ευρώ ανά φυτό στην Ελλάδα και 0,05-0,18 ευρώ σε εξειδικευμένα φυτώρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης μπορεί να είναι περισσότερο από 600 - 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθόσον τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό και να επεκτείνει την καλλιέργεια.

Πηγή: green-e.gr

Εκδήλωση του ΠΕΛΙΤΙ στα Ιωάννινα

$
0
0
Η τοπική ομάδα Ιωαννίνων του Πελίτι, σε συνεργασία  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανωσουδενιωτών, διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση στo Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα:  
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Κένερ  "Τρόφιμα Α.Ε." (2008)
Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί:  
Παρουσίαση των δράσεων του Πελίτι,  Ομιλίες και συζήτηση για τους σπόρους,  Προσφορά σπόρων ντόπιων ποικιλιών,  Εργαστήριο χειροτεχνίας για μικρά παιδιά

Φυτεύουμε Καρότο

$
0
0
Στις ψυχρές περιοχές το καρότο σπέρνεται άνοιξη και καλοκαίρι, γιατί σε θερμοκρασίες κάτω από 5 οC δεν φυτρώνει ο σπόρος. Στις θερμότερες περιοχές όμως, μπορούμε να σπείρουμε όλο το χρόνο, όταν η θερμοκρασία είναι 7-30 οC, διαλέγοντας την κατάλληλη ποικιλία. Υπολογίζοντας ότι θα χρειαστούν 3-5 μήνες ως τη συγκομιδή, προγραμματίζουμε την παραγωγή μας.
Άνοιξη και καλοκαίρι επιλέγουμε ποικιλίες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι τη συγκομιδή (όψιμες), ενώ το φθινόπωρο σπέρνουμε ποικιλίες που αναπτύσσονται πιο γρήγορα (πρώιμες), ώστε τα καρότα να είναι έτοιμα πριν το χειμώνα.  Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, όμως αναπτύσσεται αργά και δημιουργεί λεπτά και μικρά καρότα. Για να αναπτυχθεί σωστά, προτιμά θερμοκρασίες 15-20 οC, ενώ σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες έχει μειωμένη απόδοση και κακή ποιότητα.
Το καρότο μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά εδάφη εκτός από τα ξερά και πετρώδη, προτιμά όμως γόνιμα εδάφη, μέτριας σύστασης, αμμοπηλώδη, όχι αλκαλικά. Πριν τη σπορά σκάβουμε βαθιά το έδαφος (στα 30-40 εκ.) και προσθέτουμε καλά χωνεμένη κοπριά (σε αναλογία 2-4 τόνους το στρέμμα) και τα βασικά λιπάσματα (άζωτο, φώσφορο και κάλιο).

 
Καλό είναι η κοπριά να έχει μπει στην προηγούμενη καλλιέργεια, γιατί αν δεν είναι καλά χωνεμένη τα καρότα παραμορφώνονται. Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 25-30 εκ., καλύπτουμε τους σπόρους, που είναι πολύ μικροί, με λεπτό στρώμα χώματος (περίπου 1 εκ.) και πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια.
Θα χρειαστούμε 400-700 γρ. σπόρου, για ένα στρέμμα. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους, φυτρώνουν μετά από 5-15 ημέρες.  Για να αναπτυχθούν σωστά τα φιντάνια, τα αραιώνουμεόταν αποκτήσουν 2-3 φύλλα, ώστε όσα μείνουν να απέχουν 5-7,5 εκ. πάνω στη γραμμή. Πολύ σημαντικό είναι να απομακρύνουμε τα ζιζάνια με σκαλίσματακαι βοτανίσματα,γιατί ανταγωνίζονται τα φυτά μας, ιδίως στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Επίσης, σε ορισμένες ποικιλίες, στις οποίες καθώς αναπτύσσονται τα καρότα εμφανίζονται πάνω από το έδαφος, με αποτέλεσμα να πρασινίζουν, πρέπει μαζί με το σκάλισμα αυτά να καλύπτονται λίγο με
παράχωμα.
Το πότισμαπρέπει να γίνεται ανάλογα με την εποχή και το είδος του εδάφους, έτσι ώστε το νερό να είναι διαθέσιμο στα φυτά στην απαιτούμενη ποσότητα. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού δημιουργούνται σκληρά και μακριά καρότα, ενώ όταν υπάρχει περίσσεια μπορεί να σχηματιστούν παραμορφωμένα και διπλά καρότα.

Εκτός από τη βασική λίπανση που γίνεται πριν τη σπορά, κατά την ανάπτυξη των φυτών εφαρμόζουμε και επιφανειακή λίπανσημε άζωτο σε 2-3 δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων.
Εχθροί και σθένειες
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αντιμετώπιση τωνεχθρών και ασθενειώνπου μπορεί να προσβάλλουν τα φυτά, όπως η μύγα του καρότου, οι σιδηροσκώληκες, ο τετράνυχος, οι νηματώδεις, καθώς και αρκετοί μύκητες (αλτερνάρια, σκληρωτίνια, περονόσπορος, ωίδιο κ.ά.) και το βακτήριο ερβίνια.

Η εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά), η απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών, το σωστό πότισμα, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική υγρασία είναι μερικά από τα μέτρα που περιορίζουν ή προλαβαίνουν ορισμένα από τα προβλήματα αυτά.
Επίσης συνιστώνται ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα, ανάλογα με το πρόβλημα και σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων.
Η συγκομιδήγίνεται 3-6 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή. Ξεριζώνουμε τα καρότα όταν έχουν το κανονικό για την ποικιλία μέγεθος και είναι ακόμη τρυφερά. Διατηρούνται χωρίς τα φύλλα τους, σε θερμοκρασία 1-3 οC και υψηλή υγρασία.

BINTEO: Σεμινάριο Φύτρων

$
0
0
Μίνι Σεμινάριο Φύτρων θεωρία με εικόνες και βίντεο με συνταγή. Καλύπτει αυτούς που θα ήθελαν να ξεκινήσουν σωστά μια προσπάθεια να φτιάχνουν τα δικά τους φύτρα. Περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν συνταγές στο www.omofagia.gr


Γκολντ Κρεστ, Λεμονοκυπάρισσος ή Gold Crest

$
0
0
Γκολντ Κρεστ, Λεμονοκυπάρισσος ή Gold Crest
Η οικογένεια Cupressus
Το γένος περιλαμβάνει περίπου 25 είδη κωνοφόρων δένδρων ή μεγάλων θάμνων που κατάγονται από το βόρειο ημισφαίριο. Είναι αειθαλή φυτά με λεπιοειδή σταυρωτά και αντίθετα, αρωματικά φύλλα που σε νεαρά φυτά είναι βελονοειδή. Οι καρποί τους είναι ξυλώδεις και σφαιρικοί.
Από τη χώρα μας κατάγεται το Cupressus sempervirens (Κυπαρίσσι το αειθαλές). Αναπτύσσονται ακόμη και σε ξηρά και άγονα, όξινα ή αλκαλικά εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις. Φυτέψτε τα μεμονωμένα, σε ανεμοφράκτες και δενδροστοιχίες ακόμη και σε παραθαλάσσιες θέσεις. Δέχονται κλάδεμα μορφοποίησης. Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται με σπόρους που φυτρώνουν εύκολα την άνοιξη, ενώ οι ποικιλίες κυρίως με εμβόλια ή με ημιξυλώδη μοσχεύματα με “νύχι” το καλοκαίρι.
Cupressus macrocarpa "Goldcrest"

Φυτό με κωνική κόμη και έντονο κίτρινο φύλλωμα που αναδύει άρωμα λεμονιού, όταν το τρίψουμε στα χέρια μας.
Είναι ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα κωνοφόρα φυτά στη χώρα μας. Το ριζικό του σύστημα είναι ευπαθές και σχεδόν πάντοτε θα το συναντήσουμε στρεβλό από τους ανέμους, οι οποίοι πολλές φορές το ανατρέπουν. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιλέγουμε εμβολιασμένα φυτά και όχι μοσχεύματα. Απαιτεί προστασία από τους πολύ δυνατούςπαγετούς.
Το Gold Crest ( Cupressus macrocarpa) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά για φράχτες μετά το Leyland. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αλλά και ηλιόλουστα σημεία. Σε περίπτωση φράχτη θα πρέπει τα φυτά να φυτεύονται σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο, αλλά και τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από την μάντρα.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος και πέντε μέτρα χωρίς προβλήματα. Επίσης όπως το Leyland προσβάλεται από μύκητα και για αυτό καλό είναι να γίνονται προοληπτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα
  • Αντοχή στον πάγο: Μεσαίες
  • Απαιτήσεις σε νερό: Μεσαίες
  • Απαιτήσεις σε φως: Ημισκυόφυτα, Φωτόφιλα
  • Είδος Φυλλώματος: Αειθαλή
  • Είδος Φυτού: Κωνοφόρο
  • Μέγιστο Ύψος: 8m
  • Μέγιστη Διάμετρος: 3m

Τί να προσέξω πριν φτιάξω το κήπο μου;

$
0
0
Όταν φτιάχνατε το σπίτι πιθανόν να είχατε ένα οικόπεδο με εξαιρετικό χώμα. Δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, τώρα να είναι πουλημένο σε κάποιον άλλο κήπο, ενώ ο κήπος σας σε βάθος  ένα  μετρό να έχει σκεπασμένα μπάζα - που κάποιος άλλος πλήρωσε για να πεταχτούν σε ειδικούς ελεγχόμενους χώρους. Πιθανότερο όμως είναι το επιφανειακό χώμα να είναι το φτωχό και ακατάλληλο χώμα που έβγαλαν για να κάνουν τα θεμέλια και η πλέον οικονομική λύση ήταν απλά να το παρατήσουν και να φύγουν. Προσοχή λοιπόν στους συνεργάτες, υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί και άλλοι όχι και τόσο.  Επισης  όταν καταφέρνετε χαμηλές τιμές να θυμάστε ότι υπάρχει λόγος που δίνουν χαμηλές τιμές. Τελικά δεν είναι απίθανο να είστε εσείς ο υπεύθυνος της κατάστασης.
Οικονομία στο νερό. Πάντοτε ακριβό, πάντοτε δυσεύρετο. Ένας λόγος για να αποφύγετε τις μεγάλες επιφάνειες με γκαζόν και να προτιμήσετε φυτά της περιοχής. Πάντοτε με ευφυή σχεδιασμό.
Σύσταση νερού & σύσταση χώματος. Κάντε μια ανάλυση πριν ξεκινήσετε. Είναι κρίμα μετά από 3 χρονιά να ανακαλύψετε ότι πληρώσατε για να  βάλετε φυτά που αργοπεθαίνουν αντί να αναπτύσσονται.
Πότε χωρίς συμβόλαιο. Πριν ξεκινήσετε τον κήπο σας,  υπογράψτε ένα συμβόλαιο όπου θα περιγράφει αναλυτικάτις εργασίες και τα υλικά. Όταν λέμε αναλυτικά εννοούμε πολύ αναλυτικά.

- Το κόστος το δέντρων εξαρτάται από το ύψος, την ηλικία, την διάμετρο και  την διάμετρο του κορμού. Ένα δέντρο ψήλο με λεπτό κορμό και αραιό φύλλωμα, κοστίζει λιγότερο από ένα άλλο πιο χαμηλό με πυκνό φύλλωμα και χοντρό κορμό.
- Διευκρινίστε σαφώς τη εννοεί το φυτώριο ή ο κηποτέχνης με τον όρο "χώμα κήπου".
- Αποσαφηνίστε το τι εργασίες θα γίνουν και περιγράψτε ακριβώς αυτές καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα (κυρίως αυτά).
- Βαλτέ ένα όρο ο όποιος θα περιλαμβάνει αυτά που δεν πρέπει να γίνουν: (χημικές λιπάνσεις, κ.α.).
- Διευκρινίστε ότι η κοπριά θα πρέπει να είναι χωνεμένη.
- Ζητήστε να είναι υπεύθυνο το συνεργείο κήπου για την κατάσταση του τουλάχιστον 3 μήνες από την κατασκευή του. Τυχόν λάθη θα έχουν βγει μέχρι τότε, αλλά το καλύτερο είναι να υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση ολόκληρου του κήπου, τουλάχιστον για έναν χρόνο.
- Διευκρινίστε ότι θα παραλάβετε τον κήπο τελειωμένο αλλά και καθαρό. Πέτρες, ξύλα, τεράστιες γλάστρες, απαιτούν εξτρά μεροκάματα ώστε να καθαρίσει ο κήπος.

Πηγή: greenhost.gr

Σχεδιάζοντας τον βραχόκηπό μας

$
0
0
Η ελληνική φύση χαρακτηρίζεται έντονα από το μεσογειακό «πράσινο» στοιχείο, όπως και από περίτεχνες συνθέσεις πέτρας και νερού. Φυσικές εικόνες αυτού του είδους δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν κατά τη σχεδίαση ενός σύγχρονου κήπου. Οι βραχόκηποι-βραχοσυνθέσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στη μοντέρνα κηποτεχνία, καθώς προσφέρουν μοναδική ομορφιά, ποικιλία και πρωτοτυπία στον εξωτερικό μας χώρο. Αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια του κήπου, διαμορφωμένα από διακοσμητικές πέτρες, βράχους, κορμούς δέντρων, ρίζες και πιθάρια, οι συνδυασμοί των οποίων δένουν αρμονικά με τα λοιπά στοιχεία του εξωτερικού χώρου, όπως και με το αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας. Οι διαστάσεις και οι μορφές με τις οποίες εντοπίζονται ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του κήπου. Παρουσιάζονται συνήθως με τη μορφή τεχνητών λοφίσκων αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά, τα φυτά και η μορφή της βραχοσύνθεσης θα πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή, καθώς στην περιοχή ενός βραχόκηπου υπάρχει μια ιδιαίτερη συμβίωση ζωντανών οργανισμών (βραχόφιλων φυτών) με αδρανή υλικά (πετρώματα, χώμα, χαλίκια, κορμούς, ρίζες, κεραμικά) τοποθετημένα πάντοτε σε ισορροπία μεταξύ τους. Η παρουσία μιας βραχοσύνθεσης σπάει τη μονοτονία ενός κοινού κήπου. Τοποθετημένη ανάμεσα σε κάποιες περιοχές με γκαζόν ή σε κάποια αδιάφορα σημεία του χώρου, μπορεί να τα αναδείξει σε αγαπημένες γωνιές του κήπου, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και κερδίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Αφού επιλεχθεί η πιο κατάλληλη τοποθεσία μέσα στον κήπο, η μορφή και το μέγεθός της βραχοσύνθεσης προχωράμε στη διαδικασία διαμόρφωσης του βραχόκηπου τοποθετώντας το θεμέλιο στοιχείο της σύνθεσης, που είναι το κατάλληλο έδαφος. Το χώμα σε αυτό το σημείο του εξωτερικού μας χώρου θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση (αμμοαργιλώδες) και να φέρει στρώσεις χοντρού χαλικιού, τα οποία με τη σωστή διάταξη και κλίση θα συγκρατούν το χώμα προστατεύοντας το από ενδεχόμενες διαβρώσεις λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης νερού (λόγω άρδευσης ή καιρικών συνθηκών).

Εστιαζόμενοι στη διακοσμητική διάσταση ενός βραχόκηπου, τοποθετούμε τους βράχους (πέτρες), ρίζες, κορμούς, βότσαλα, πιθάρια, τα οποία αποτελούν τα επιβλητικά στοιχεία της σύνθεσης, προσέχοντας ώστε να δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο και όχι μια συστάδα από άμορφους συγκεντρωμένους όγκους. Ο συνδυασμός τους με την παρουσία του νερού (καταρράκτες, ρυάκια) μπορεί να χαρίσει στο χώρο μας πολύτιμες νότες χαλάρωσης και ευεξίας.

Τα φυτά αποτελούν το δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο ενός βραχόκηπου και η επιλογή τους θα πρέπει να τελεσθεί με πολύ προσοχή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατούν στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν συστήνεται να είναι ανθεκτικά σε ξερά και άγονα εδάφη. Κακτοειδή, παχύφυτα, πολυετή ποώδη και ετήσια ανθόφυτα μπορούν να χαρίσουν ζωή στο μικρό μας βραχόκηπο. Ως κύριο και επιβλητικό φυτό επιλέξτε μια δράκαινα ή ένα γιούκα το οποίο θα τοποθετήσετε σε κεντρικό ή περίοπτο σημείο, ενώ για τη λοιπή φυτική σύνθεση ιδανικές επιλογές θεωρούνται οι μικροί θάμνοι (κυδωνίαστρο, ερυθρελάτη, γιουνίπερο) όπως και μικρά φρύγανα.

Ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στα στοιχεία της βραχοσύνθεσης προτείνεται να καλυφθεί με εδαφοκαλυπτικά ή διάφορα αδρανή υλικά υψηλού αισθητικού ενδιαφέροντος όπως χαλίκι, πέτρινες πλάκες, βότσαλα ή χοντρόκοκκη άμμο. Για φυσικότερα αποτελέσματα επιλέξτε φλοιούς δέντρων, πολτοποιημένα κλαδιά ή πριονίδι. Η κάλυψη του εδάφους βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας (κατακράτηση χώματος) και ολοκληρώνει το γενικό διακοσμητικό ύφος της κατασκευής.

Ο βραχόκηπος δεν απαιτεί τακτική συντήρηση, καθώς τα είδη των φυτών που χρησιμοποιούνται δεν χρειάζονται πολύ νερό και συχνές λιπάνσεις, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις καλλιεργητικές εργασίες στο ελάχιστο. Για τη σωστή συντήρηση του χώρου θα πρέπει να γίνεται ο βασικός καθαρισμός του με βοτάνισμα (απομάκρυνση ζιζανίων) και εμπλουτισμό-συμπλήρωση του χώματος με νέο καθώς είναι πιθανόν, μετά την πάροδο του χειμώνα να έχει χαθεί σημαντική ποσότητά του λόγω των τακτικών βροχοπτώσεων. Όσα φυτά καταστρέφονται θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και να αντικαθιστώνται με νέα ώστε να μη χαλάει η αρμονική εικόνα του βραχόκηπού. Κοπή ξερών λουλουδιών, κλαδιών καθώς και λιπάνσεις 2 φορές το χρόνο (άνοιξη, φθινόπωρο) είναι εξίσου απαραίτητες για την ορθή συντήρηση του χώρου.

Αφιερώστε ένα κομμάτι του κήπου σας για τη διαμόρφωση ενός βραχόκηπου χαρίζοντας στον εξωτερικό σας χώρο τη μικρογραφία ενός απόλυτα «φυσικού τοπίου». Δημιουργήστε πρωτότυπες βραχοσυνθέσεις σε συνδυασμό με όμορφα φυτά και υδάτινα στοιχεία και να είστε σίγουροι πως η τοποθεσία του βραχόκηπου θα αποτελέσει την αγαπημένη γωνιά σας στο χώρο του κήπου.

Μέντα: Χρήσεις και καλλιέργεια

$
0
0
Η Μένταανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών η οποία περιλαμβάνει φυτά ποώδη, ετήσια ή πολυετή, φρύγανα, θάμνους και σπανιότερα δένδρα ή αναρριχόμενα. Είναι φυτό πολυετές, αυτοφυές στην Ελλάδα που ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές και σε χωράφια γόνιμα και ποτιστικά.

Σήμερα οι χρήσεις της μέντας και του αιθέριου ελαίου, που παράγεται από την επεξεργασία της, είναι πολλές. Θεωρείται φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική, στη φαρμακοποιία, στην οδοντοκρεμοποιία ακόμη και στην αρωματοποιία.Η ξηρή δρόγη (η φυτική μάζα των φαρμακευτικών φυτών που συγκομίζεται) χρησιμοποιείται ως τσάι, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, το πεπτικό σύστημα και τον πονοκέφαλο.

— Η καλλιέργεια
Πολλαπλασιάζεται αγενώς, με ριζώματα, μοσχεύματα ή φυτάρια μικροπολλαπλασιασμού. Ο πιο κοινός τρόπος είναι τα ριζώματα. Καλύτερη εποχή φυτεύσεως των ριζωμάτων θεωρείται για την Ελλάδα το φθινόπωρο. Εάν προτιμηθούν οι άλλοι δύο τρόποι, τότε η φύτευση γίνεται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
Συγκομίζεται στην αρχή της ανθοφορίας (συνήθως αρχές Ιουλίου), ενώ από καλλιέργειες που είναι εγκατεστημένες σε εύφορα αρδευόμενα χωράφια, μπορεί να γίνει άλλη μία συγκομιδή το Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα σε θερμά κλίματα όπως αυτό της Ελλάδας. Το ύψος της παραγωγής σε φυτική μάζα και αιθέριο έλαιο εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, το έδαφος, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές.

— Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος
Η μέντα είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεγάλο εύρος κλιμάτων. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης για τη μέντα είναι στους 17oC ενώ όταν αρδεύεται τακτικά αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η παραγωγή αιθέριου ελαίου είναι υψηλότερη τις μεγάλες ημέρες και δροσερές νύχτες. Παράγοντες που προκαλούν καταπόνηση στα φυτά όπως ανεπαρκής ηλιοφάνεια, θερμοκρασία, νερό και άζωτο μειώνουν την τελική απόδοση.
Έχει διαπιστωθεί ότι επιθυμητά εδάφη για τη καλλιέργεια της, είναι δροσερά, βαθιά και εύφορα ποτιστικά εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο και καλά λιπασμένα. Παρόλο που τα φυτά χρειάζονται άφθονα ποτίσματα, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε εδάφη που συγκρατούν πολύ υγρασία.

— Απαιτήσεις σε νερό και λίπανση
Η μέντα είναι πολύ απαιτητική σε νερό και σε πολύ θερμό καιρό η καλλιέργεια μπορεί να χρειασθεί και τρία ποτίσματα την εβδομάδα. Η υψηλή παραγωγή αιθέριου ελαίου συνδέεται άμεσα με μεγάλες σε χρόνο αρδεύσεις που φτάνουν ως το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.
Το κάλιο προσδίδει στη μέντα ανθεκτικότητα σε μυκητολογικές ασθένειες. Οι κοπριές και τα οργανικά εμπορικά λιπάσματα ενδείκνυνται περισσότερο από τα ανόργανα. Επίσης εκτός από το πότισμα, η υψηλή παραγωγή αιθέριου ελαίου συνδέεται άμεσα με πλούσιες αζωτούχες λιπάνσεις.
Μάθε όλα τα μυστικά της καλλιέργειας της μέντας καθώς και όλων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στο πρώτο διαδικτυακό σχολείο πράσινης-αγροτικής κατάρτισηςe-school by agronomist.grκαι ξεκίνησε μια νέα πετυχημένη επιχειρηματική καριέρα.

Για να γνωρίσεις καλύτερα το πρώτο διαδικτυακό σχολείο πράσινης-αγροτικής κατάρτισης, το agronomist.grδιοργανώνει ενημερωτικές online συναντήσεις. Δήλωσε συμμετοχή εδώ.

http://www.econews.gr 

Ελιές: Τα πάντα για την καλλιέργεια και φροντίδα

$
0
0
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το δέντρο της Ελιάς. Διαβάστε τα πάντα για τις ποικιλίες, τον πολλαπλασιασμό, της απαιτήσεις, την προετοιμασία και τις αποστάσεις φύτευσης, τις φροντίδες, την καταστροφή των χόρτων, τους εχθρούς και τις ασθένειες, την συγκομιδή της ελιάς, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του λαδιού και πολλά άλλα.

Διαβάστε τα πάντα για την ελιά απο εδω

3 καλλιέργειες με κέρδη έως 2.000 € ανά στρέμμα

$
0
0

Tσάι του βουνού, χαμομήλι και μελισσόχορτο εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης

Tρία βότανα που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μοιάζουν να αποτελούν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση για νέα πηγή εισοδήματος. Το τσάι του βουνού, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο, μπορεί να είναι ευρέως γνωστά σε όλους μας ως εξαιρετικά ροφήματα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, ωστόσο η καλλιέργειά τους εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης με κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες αποδόσεις που φθάνουν να ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα. Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διεθνείς αγορές η ζήτηση για προϊόντα φυσικής προέλευσης είναι αυξανόμενη.
Εκτάσεις τεσσάρων-πέντε συνολικά στρεμμάτων είναι συνήθως πάρα πολύ μικρές για πραγματικά έσοδα, διαθέτοντας χύδην ξηρά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών, θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
4 έως 6 ευρώ το κιλό η τιμή πώλησης
Η απόδοση της καλλιέργειας του μελισσόχορτου μπορεί να φτάσει τα 1.200 κιλά νωπό βάρος ή 400 κιλά ξηρά φύλλα ανά στρέμμα. Η παραγωγική ζωή της φυτείας είναι 5-6 χρόνια Με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να ανέρχεται σε 400 κιλά ξηρής δρόγης(ξηρά φύλλα) και την τιμή πώλησης στην Ελλάδα να διαμορφώνεται από 4 έως 6 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια του μελισσόχορτου υπόσχεται σημαντικά κέρδη. Το μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα, αυτοφυής, είναι γνωστό ως κιτροβάλσαμο με άρωμα λεμονιού και χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική του αξία.

Το μελισσόχορτο, για να ευδοκιμήσει, απαιτεί εδάφη με τιμές pH 6-7, πλούσια, ποτιστικά, καλά στραγγιζόμενα, σε ημιορεινές και δροσερές πεδινές περιοχές. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, το υπέργειο τμήμα καταστρέφεται, ενώ το πλούσιο, αβαθές ριζικό σύστημα επιζεί και βγάζει νέους βλαστούς την επόμενη άνοιξη. Είναι καλλιέργεια ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Η αναγκαιότητα σε λίπανση προσδιορίζεται με εδαφολογική ανάλυση. Συνήθως απαιτείται προσθήκη αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Αν το μελισσόχορτο καταπονηθεί από έλλειψη νερού, παίρνει σκούρο πράσινο χρώμα, μειώνεται η παραγωγή και υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος, έτσι γίνεται πότισμα ανά 10-15 ημέρες.

Συγκομίζεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα με χορτοκοπτικό μηχάνημα, συλλέγεται και μεταφέρεται για ξήρανση (σε θερμοκρασίες μικρότερες 40οC), ή απευθείας απόσταξη. Τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας γίνεται μία συγκομιδή προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεκινά η άνθιση. Από το δεύτερο έτος μπορούν να γίνουν δύο συγκομιδές, η πρώτη αρχές Ιουλίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση μπορεί να φτάσει τα 1.200 κιλά νωπό βάρος ή 400 κιλά ξηρά φύλλα. Η παραγωγική ζωή της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Τα νωπά ή ξηρά φύλλα χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή ποτών. Είναι σημαντικό μελισσοτροφικό φυτό.
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο του νωπού φυτικού υλικού κυμαίνεται από 0,01-0,13% το οποίο εξάγεται με απόσταξη. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία για να αποδώσει το άρωμα του λεμονιού. Πρόσφατα χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία ως αντιβακτηριακό, αντισπασμωδικό και αντιοξειδωτικό.
Χαμομήλι: Τα μυστικά για αποδοτική σοδειά
Η σπορά της καλλιέργειας του χαμομηλιού γίνεται από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Φεβρουαρίου  Το βιολογικό αποξηραμένο χαμομήλι πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 8 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης διπλασιάζονται όταν βέβαια πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Το χαμομήλι είναι ετήσια πόα προερχόμενη από την Ευρώπη και ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους κυρίως την περίοδο της άνθισής του, γι' αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου.
Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα αμμώδη η ανάπτυξή του περιορίζεται ενώ ακατάλληλα είναι τα βαριά εδάφη με πολλή υγρασία. Το χαμομήλι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ισχυρά όξινα εδάφη.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο χωράφι στα πεταχτά ή με σπαρτικές μηχανές σιταριού ή με άλλο είδος μηχανής με κατάλληλη ρύθμιση ώστε οι γραμμές να απέχουν 40-50 cm.
Η σπορά του βοτάνου αυτού γίνεται από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Φεβρουαρίου. Για να έχουμε ομοιόμορφη σπορά ο σπόρος ανακατεύεται με στεγνή ποταμίσια άμμο.
Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο.
Το χαμομήλι είναι φυτό ξηρικό αλλά η κανονική εδαφική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξή του.
Οι ανάγκες σε λίπανση πρέπει να προσδιοριστούν μετά από εδαφολογική ανάλυση. Αν απαιτείται λίπανση, τότε το λίπασμα πρέπει να ρίχνεται σε μικρές ποσότητες ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη των φυτών που οδηγεί σε υποβάθμιση στην ποιότητα του προϊόντος. Συνήθως χρησιμοποιείται φωσφορική αμμωνία και θειικό κάλιο. Αν η ποσότητα του αζώτου είναι υψηλή, τότε δημιουργείται μεγάλος αριθμός φύλλων ιδιαίτερα ανεπτυγμένων με συνέπεια να εμποδίζεται η συλλογή αλλά και να προκαλείται πτώση του φυτού.
Η συλλογή γίνεται με εργαλεία ή μηχανές ειδικές, τον Μάιο. Αν τα άνθη δεν είναι καλά ανοιγμένα και συλλεχθούν, τότε καταστρέφεται η ποιότητα γιατί κατά την αποξήρανση παίρνουν σκούρο χρώμα. Η συλλογή του χαμομηλιού πρέπει να γίνεται αργά το πρωί, ώστε τα φυτά να είναι απαλλαγμένα από τη δροσιά. Απαγορεύεται η συλλογή των φυτών μετά από βροχή. Το χαμομήλι δίνει κατά μέσο όρο παραγωγή 300-400 κιλά χλωρά φύλλα ανά στρέμμα και φτάνει έως και 100 κιλά ξηρά φύλλα ανά στρέμμα.
Η απόδοση του αιθέριου ελαίου κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,9%. Περίπου 120 συστατικά έχουν αναγνωριστεί στο χαμομήλι σαν δευτερογενείς μεταβολίτες.
Χρησιμοποιείται σαν ρόφημα, στην αρωματοθεραπεία, στην κοσμετολογία κ.α. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται γιατί παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη, αντισπασμολυτική, αντιβακτηριακή, ηρεμιστική, αντιαλλεργική, αντιοξειδωτική, αντιπυρετική, αντιμικροβιακή δράση.
Το κόστος των ριζωμάτων
Η αγορά ριζωμάτων και φυτωρίων από τα εξειδικευμένα φυτώρια συχνά κοστίζει αρκετά (αν υπολογισθεί κατά μέσο όρο ότι κοστίζουν περισσότερο από 0,15 - 0,25 ευρώ ανά φυτό στην Ελλάδα και 0,05 - 0,18 ευρώ σε εξειδικευμένα φυτώρια της Ε.Ε.). Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 600 - 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό και να επεκτείνει την καλλιέργεια.

ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Διπλάσια η απόδοση για βιολογική καλλιέργεια
Με τη στρεμματική απόδοση στο τσάι του βουνού να είναι διπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να φθάσουν τα 800 ευρώ.
Το φυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά τα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη αλλά αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών. Εχει ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, και αντοχή στην έλλειψη νερού. Το φυτό είναι ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες όταν καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.
Το τσάι του βουνού ή σιδερίτης είναι φυτό ποώδες, πολυετές και αυτοφυές των ορεινών περιοχών της χώρας μας. Με το όνομα τσάι του βουνού αναφέρονται διάφορα είδη του γένους Sideritis ssp. της οικογένειας Lamiaceae. Τα πιο σημαντικά είδη σιδερίτη που βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι: Sideritis athoa (τσάι Αθω), Sideritis euboea (τσάι Ευβοίας), Sideritis scardiaca (τσάι Ολύμπου), Sideritis raeseri (τσάι Παρνασσού), Sideritis clandestina (τσάι Ταϋγέτου).
Η συγκομιδή γίνεται συνήθως τον Ιούλιο, όταν τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη άνθιση και τα ανθοφόρα στελέχη αρχίζουν να ξυλοποιούνται, οπότε η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο είναι μεγαλύτερη. Κόβεται ολόκληρη η ταξιανθία και μέρος του βλαστού, μήκους 5-6 εκ. με μαχαίρι ή δρεπάνι. Στη συνέχεια μεταφέρονται για ξήρανση σε υπόστεγα ώσπου να αποκτήσουν το επιθυμητό πρασινοκίτρινο χρώμα. Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της φυτείας είναι 5-8 χρόνια, με την απόδοση τον 3ο-4ο χρόνο να φτάνει τα 100 κιλά ανά στρέμμα.
Ιδιότητες - Χρήσεις
Χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος, που παράγεται με την προσθήκη μικρής ποσότητας ξηρής δρόγης σε νερό που βράζει. Το ρόφημα πλούσιο σε σίδηρο, τονωτικό, αποχρεμπτικό, με αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αντιοξειδωτική δράση, καταναλώνεται κυρίως τη χειμερινή περίοδο για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, θεωρείται σημαντικό μελισσοτροφικό φυτό.

BINTEO: Παραδοσιακό φύτεμα Πατάτας

Viewing all 53 articles
Browse latest View live