Quantcast
Channel: GARDEN blog - Κηπουρέματα
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

ΒΙΝΤΕΟ: Πως καλλιεργούμε την ντομάτα


Φυτά κατάλληλα για παραθαλάσσιες περιοχές

$
0
0
Οι θάμνοι   
Η Δάφνη είναι ένας πολύ όμορφος μεγάλος αειθαλής θάμνος. Φτάνει το ύψος των 8 μέτρων και τη διάμετρο κόμης μέχρι και 4 μέτρα!  Έχει όρθιο σχήμα και πολύ αρωματικά φύλλα με κυματοειδείς παρυφές, φύλλα κατάλληλα και για τη μαγειρική. Αντέχει στον ίσκιο και στη θάλασσα ενώ επιδέχεται πολλά κλαδέματα και μπορεί να σχηματοποιηθεί. Είναι μια καλή λύση για δημιουργία ψηλού φυτικού φράχτη σε παραθαλάσσια περιοχή αφού σε αυτά τα μέρη οι επιλογές σε φυτά είναι περιορισμένες! Η κύρια αδυναμία της δάφνης είναι ο παγετός.     

Η Πικροδάφνη είναι ένας ακόμη ωραίος και ανθεκτικός θάμνος κατάλληλος για παραθαλάσσιες περιοχές. Γίνεται αρκετά ψηλός, μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα σε ύψος ενώ η κόμη του αποκτάει μια σφαιρική μορφή. Έχει τα γνωστά μακριά γκριζοπράσινα αειθαλή φύλλα και πολύ όμορφη ανθοφορία που ανάλογα την ποικιλία μπορούμε να το βρούμε σε άσπρα, ροζ , κόκκινα, κίτρινα άνθη. Η Πικροδάφνη προτιμά θέσεις προσήλιες και φοβάται το κρύο.  

Μία ομάδα φυτών πολύ διαδεδομένη στην κηποτεχνία για την ανθεκτικότητά της αλλά κυρίως για την αισθητική της είναι οι Αγγελική. Η Αγγελική και η αγγελική νάνα είναι ανθεκτικές και για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι αειθαλή φυτά, με λαμπερά φύλλα και όμορφο σφαιρικό σχήμα. Η  αγγελική μπορεί να φτάσει τα 2 με 2,5 μέτρα, να έχει τη μορφή δενδρυλλίου ή συμπαγούς θάμνου. Η αγγελική νάνα μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος. Επιδέχεται κλαδέματα και αυτό την κάνει ακόμη πιο κατάλληλη για φράχτη. 

Τα Αλμυρίκια (Tamarix) ακόμη και από το όνομα τους δείχνουν την καταλληλότητά τους για φύτευση κοντά στη θάλασσα! Είναι φυλλοβόλοι θάμνοι και έχουν σχεδόν πουπουλένια μορφή. Είναι πολύ ανθεκτικά φυτά σε έδαφος και στο κρύο. Τα αλμυρίκια έχουν πιο όμορφη ανθοφορία σε προσήλιες θέσεις. Ανάλογα το είδος και την ποικιλία το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει τα τρία με τέσσερα μέτρα ενώ η κόμη τους τα δύο με τέσσερα μέτρα. Έχουν πολύ λεπτά φυλλαράκια πράσινα ή γκριζοπράσινα και πολύ πλούσια ανθοφορία σε αποχρώσεις του ροζ. 

Το Τεύκριο είναι ένας αειθαλής θάμνος με στρογγυλή και συμπαγή βλάστηση. Έχει γκριζοπράσινα αρωματικά φύλλα και άνθη μπλε που θυμίζουν λεβάντα. Είναι πολύ ανθεκτικό κοντά στη θάλασσα και προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις. Μεγαλώνει σε ύψος και πλάτος κόμης μέχρι και το ενάμισι μέτρο και δημιουργεί όμορφους ελεύθερους φράχτες ή συστάδες. 

Ένα ακόμη καλλωπιστικό φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις είναι και ο Ελαίαγνος. Ανάλογα το είδος μπορεί να είναι αειθαλής ή φυλλοβόλος, όλα τα είδη του όμως δείχνουν ανθεκτικότητα στις παραθαλάσσιες συνθήκες. Το πιο γνωστό φυλλοβόλο είδος είναι ο Elaeagnus angustifolia ο οποίος αποκτάει αρκετά μεγάλο μέγεθος τόσο σε ύψος -6 μέτρα- όσο και σε πλάτος κόμης και είναι πολύ γρήγορης ανάπτυξης. Έχει γκριζοπράσινα και «ασημί» φύλλα. Τα αειθαλή είδη είναι λίγο πιο μικρής ανάπτυξης και πιο φωτεινά πράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα . Η ομάδα αυτών των θάμνων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για έναν κήπο κοντά στη θάλασσα. 

Για περισσότερο χρώμα σε έναν παραλιακό κήπο ένα ακόμη ανθεκτικό φυτό είναι η Βουδλέια. Είναι φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει τα δύο μέτρα σε ύψος. Έχει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Η Βουδλέια είναι φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις παρά μόνο τις ηλιόλουστες θέσεις. 

Το Μυόποροείναι κατεξοχήν κατάλληλο φυτό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι αειθαλές και γρήγορης ανάπτυξης. Είναι το πλέον κατάλληλο φυτό για φράχτες πολύ κοντά στη θάλασσα. Προτιμάει τα ήπια κλίματα και είναι ευαίσθητο φυτό. Ο Μετροσίδερος είναι ένας θάμνος πολύ κατάλληλος για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι αειθαλής με γκριζοπράσινα φύλλα και άνθη σαν κόκκινες βούρτσες που θυμίζουν τον Καλλιστήμονα. 

Άλλοι θάμνοι που είναι σχετικά ανθεκτικοί είναι το Λιγούστρο το Ιαπωνικό, η Λαντάνα, ο Πυράκανθος.

Τα δένδρα
Η Καζουαρίνα είναι ένα κατεξοχήν φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσια φύτευση. Είναι αειθαλές ψηλό δένδρο με σφαιρικό σχήμα. Το φύλλωμά της μοιάζει λίγο με του πεύκου αφού είναι μακριές λεπτές βελόνες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό δένδρο στην αλμύρα και στον αέρα αλλά δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ένα πολύ διακοσμητικό δένδρο για τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες είναι και η Παρκινσόνια. Το δένδρο αυτό έχει πολύ εντυπωσιακό αειθαλές φύλλωμα, αφού τα φύλλα της είναι σχεδόν σαν κλωστές. Φτάνει στα οκτώ μέτρα σε ύψος και πλάτος κόμης. Στο τέλος της άνοιξης έχει πολύ εντυπωσιακή κίτρινη ανθοφορία. 

Ένα πολύ όμορφο φυλλοβόλο δένδρο που αντέχει στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως. Είναι ψηλό και μεγαλόπρεπο δένδρο με πολύ ανοιχτή κόμη που δημιουργεί ελαφρύ ίσκιο. Φτάνει σε ύψος τα δέκα μέτρα και η κόμη της μέχρι και σε πλάτος εφτά μέτρων. Το φύλλωμά της θυμίζει λίγο η φτέρη και τα αρωματικά λουλούδια της θυμίζουν πούπουλα. Στην νότια Ασία από όπου κατάγεται η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως λέγεται το δένδρο που κοιμάται γιατί το βράδυ ή όταν βρέχει κλείνει τα φύλλα της και γέρνει τα κλαδιά της λίγο προς τα κάτω. 

Μία μεγάλη οικογένεια φυτών που ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι οι Ευκάλυπτοι. Είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμοστικά φυτά με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Πέρα από το αρωματικό και εντυπωσιακό φύλλωμά τους οι ευκάλυπτοι έχουν πολύ όμορφο κορμό, αφού αυτός έχει την ιδιότητα να ξεφλουδίζει και τελικά να παίρνει διάφορα χρώματα. 


Τα μεσογειακά είδη…
Το δενδρολίβανοείναι από τα αγαπημένα αρωματικά φυτά. Είναι αειθαλές και φτάνει το ένα μέτρο σε ύψος. Έχει το γνωστό γκριζοπράσινο, πυκνό και αρωματικό φύλλωμα και τα μικρά μωβ άνθη την άνοιξη. Το δενδρολίβανο είναι ένα  φυτό κλειδί για χαμηλές μπορντούρες σε μεσογειακούς κήπους και μάλιστα είναι ανθεκτικός και σε παραθαλάσσιες περιοχές! 

Η Φιλλυρέα είναι τυπικός μεσογειακός θάμνος. Είναι αειθαλής με σφαιρικό σχήμα. Έχει όμορφα γκριζοπράσινα φύλλα και λευκά άνθη. Φτάνει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα σε ύψος. Αντέχει πολύ στην αλμύρα γι'αυτό και είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιους κήπους. 

Ο Σχίνος (Pistacia lentiscus) είναι ακόμη ένα τυπικό μεσογειακό φυτό. Έχει όρθιο σχήμα και φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο. Έχει άσπρα λουλούδια και κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Είναι αειθαλής θάμνος και αντέχει κοντά στη θάλασσα. 

Η Χαλέπιος Πεύκη καιη Κουκουναριά είναι τα κωνοφόρα είδη που είναι πιο κατάλληλα για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Δημιουργούν πολύ πλούσια σκιά και δεν μπορούν να λείπουν από έναν μεσογειακό κήπο. Φτάνουν τα τρία με τέσσερα μέτρα ύψος και ανοίγουν πολύ πλούσια κόμη. Η Χαλέπιος Πεύκη αρχικά έχει κωνικό σχήμα αλλά αργότερα χάνει το σχήμα του και δημιουργεί μια κόμη σαν ομπρέλα. Η Κουκουναριά αντίθετα έχει ανοιχτή κόμη πάνω σε ψηλό γυμνό κορμό και είναι ιδιαίτερα διακοσμητικό φυτό. Η Χαλέπιος Πεύκη είναι λιγότερο απαιτητική σε έδαφος από την Κουκουναριά και είναι γενικά πιο σκληρό φυτό. 

Η Αριά είναι ένα δένδρο χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου. Είναι αειθαλές με πυκνό και γεμάτο φύλλωμα που μπορεί να έχει στο ίδιο φυτό διάφορες αποχρώσεις. Η Αριά είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε ορεινά μέρη. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν χάνει τα κατώτερα κλαδιά της  και ότι μπορεί να κλαδευτεί και να οριοθετηθεί η ανάπτυξή του. Έτσι, ενώ είναι δένδρο μεγάλης ανάπτυξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα και σε μικρούς κήπους. 

Η Ψευτοπιπεριάή Σχίνος (Schinus molle) είναι αειθαλές δένδρο σε σχήμα κλαίουσας. Έχει κατερχόμενα κλαδιά πλούσια σε μακριά λεπτά πριονωτά φύλλα και πλούσια κίτρινη ανθοφορία.  


Φοίνικες και παχύφυτα
Στο γένος των φοινίκων ανήκουν τρία είδη ο Φοίνικας ο Κανάριος (Phoenix canariensis), η Χουρμαδιά (Phoenix dactylifera) και ο Κρητικός Φοίνικας (Phoenix theophrastii) που είναι πολύ διαδεδομένα στο μεσογειακό κλίμα. Τα είδη αυτά έχουν προσαρμοστικότητα και αντοχή σε αντίξοες συνθήκες όπως η αλμύρα, ο αέρας, η ξηρασία και το άνυδρο έδαφος. Φώτο 20Παρόμοια χρήση έχει και η Αγαύη Φώτο 21 ή Αθάνατοςπου είναι παχύφυτο με αρχιτεκτονική μορφή και ιδιαίτερα καλλωπιστικό στοιχείο σε έναν μεσογειακό και άνυδρο κήπο. Τέλος, η Φραγκοσυκιά είναι ακόμη ένα ανθεκτικό παχύφυτο για παραθαλάσσιες περιοχές.

Επιμέλεια: Βενετία Ματαλιωτάκη, ΜSc Αρχιτέκτων Τοπίου, Γραφείο Μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου GREENSPIRE

http://www.topmagazine.gr 

Τα καλύτερα σχέδια σπιτιών στην εξοχή

$
0
0
Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τα καλύτερα σχέδια οικιών στην εξοχή, πάντα σύμφωνα με το δικό μας γούστο.
Οικίες με συμβατική κατασκευή, προκάτ, για όλα τα βαλάντια, ώστε να πάρετε μια ιδέα για το τι σπίτι θέλετε να φτιάξετε:












































ΒΙΝΤΕΟ: Υδροπονική καλλιέργεια, ένας κήπος σε κάθε διαμέρισμα

$
0
0
Υδροπονική καλλιέργεια: ένας κήπος σε κάθε διαμέρισμα
Britta Rilley: Ένας κήπος στο διαμέρισμά μου


29 έξυπνες χρήσεις του λεμονιού:

$
0
0
Εξουδετερώνει τις οσμές του τζακιού
Ορισμένες φορές από το τζάκι μας αναδύεται μια άσχημη, βαριά μυρωδιά. Λίγες φλούδες λεμονιού μες τις φλόγες θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα.

Αντιμετωπίζει τους λεκέδες στο μάρμαρο
Το μάρμαρο είναι ένα υλικό πορώδες που λεκιάζει και καταστρέφεται εύκολα. Αν δεν μπορούμε να καθαρίσουμε με τα συμβατικά απορρυπαντικά τους επίμονους λεκέδες κάνουμε τα εξής: κόβουμε ένα λεμόνι στα δύο, βουτάμε τη σάρκα σε αλάτι και το τρίβουμε στο λεκέ. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία μας λύση διότι το οξύ του λεμονιού ίσως κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ξεπλύνετε καλά μετά τη χρήση.

Φτιάξτε ένα αρωματικό χώρου
Αρωματίστε και ενυδατώστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας τις μέρες του χειμώνα. Αν έχετε τζάκι τοποθετήστε από πάνω ένα επισμαλτωμένο σκεύος, γεμίστε το με νερό και βάλτε μέσα φλούδα λεμονιού, πορτοκαλιού, ξυλάκια κανέλλας, μπαχαρικά και φλούδα μήλου.

Εξουδετερώστε τις μυρωδιές από το χώμα της γάτας σας
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο αρωματικό σπρέϋ για να καλύψετε τις μυρωδιές από τις ακαθαρσίες της γάτας σας ή για να δημιουργήσετε ευχάριστη ατμόσφαιρα στο μπάνιο. Κόψτε δύο λεμόνια, βάλτε τα σε ένα δίσκο και σύντομα ο χώρος θα πλημμυρίσει από ευχάριστο άρωμα λεμονιού.

Βελτιώστε τη μυρωδιά του υγραντήρα χώρου
Όταν ο υγραντήρας σας αρχίσει να μυρίζει άσχημα αλλάξτε τη μυρωδιά του με τρεις ή τέσσερις κουταλιές χυμού λεμονιού στο νερό. Όχι μόνο θα “σβήσει” την άσχημη μυρωδιά, αλλά θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα στο χώρο σας. Επαναλάβετε κάθε δύο εβδομάδες.

Καθαρίστε τα μπρούτζινα αντικείμενα
Αποχαιρετήστε τη μαυρίλα στα μπρούτζινα, χάλκινα ή ανοξείδωτα αντικείμενα. Με ένα μείγμα χυμού λεμονιού και αλατιού (ή µαγειρικής σόδας) καλύψτε τη μαυρισμένη επιφάνεια. Αφήστε το για 5 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε με ζεστό νερό, ξεπλύνετε και γυαλίστε. Το ίδιο μείγμα είναι ιδανικό για να καθαρίσετε ανοξείδωτους νεροχύτες.

Γυαλίστε επιχρωμιωμένες επιφάνειες
Αντιμετωπίστε τα μεταλλικά άλατα και γυαλίστε βρύσες και άλλες χρωμιωμένες επιφάνειες τρίβοντάς τες με το εσωτερικό της φλούδας του λεμονιού. Ξεπλύνετε και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Δεν μαυρίζουν οι πατάτες σας
Οι πατάτες και τα κουνουπίδια καμμιά φορά μαυρίζουν κατά το βρασμό, ιδιαίτερα όταν περιμένετε παρέα… Σιγουρευτείτε ότι τα παραμείνουν κάτασπρα ρίχνοντας μια κουταλιά χυμού λεμονιού στο βραστό νερό.

Φρεσκάρετε το ψυγείο σας

Το λεμόνι απορροφά τις μυρωδιές του ψυγείου. Ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού σε βαμβάκι ή σε ένα σαπούνι και αφήστε το στο ψυγείο για αρκετές ώρες.

Γυαλίστε τα θαμπά αλουμίνια
Τρίψτε θαμπά αλουμινένια σκεύη με το εσωτερικό της φλούδας λεμονιού και καθαρίστε με ένα μαλακό πανί.

Δεν κολλάει το ρύζι
Όταν βράζετε ρύζι ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού ώστε το ρύζι σας να γίνει σπειρωτό και να μη μετατραπεί σε μια ενιαία κολλώδη μάζα

Καθαρίστε τις επιφάνειες κοπής της κουζίνας σας
Αφότου ψιλοκόψετε κρεμμύδια, σκόρδα, κρέας, ψάρια και λοιπά υλικά με έντονη οσμή τρίψτε την επιφάνεια κοπή σας με λεμόνι.

Διατηρήστε το πράσινο χρώμα του γκουακαμόλε
Έχετε φτιάξει ένα νόστιμο γκουακαμόλε πριν το πάρτυ και δεν θέλετε να σας μαυρίσει πριν φτάσουν οι καλεσμένοι. “Ψεκάστε” το ελεύθερα με χυμό λεμονιού και θα παραμείνει φρέσκο και πράσινο. Το ίδιο ισχύει και για τις φρουτοσαλάτες σας.

Δώστε τραγανή υφή στο “ταλαιπωρημένο” μαρούλι
Μη πετάξετε το “μαλακωμένο” μαρούλι σας στον κάδο των αχρήστων. Με λίγο λεμόνι μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σαλάτα. Στίψτε μισό λεμόνι σε μια γαβάθα με κρύο νερό. Βάλτε μέσα το μαρούλι σας και αφήστε το στην ψύξη για μία ώρα. Στεγνώστε τα φύλλα του μαρουλιού και βάλτε τα στη σαλάτα ή στο σάντουιτς.

Απομακρύνετε τα έντομα από την κουζίνα
Δεν χρειάζεστε εντομοκτόνα για να ξεμπερδέψετε με τα οικιακά μυρμήγκια. Ψεκάστε με χυμό λεμονιού τις γωνίες και τις πόρτες. Σκορπίστε επίσης λίγες φλούδες λεμονιού έξω από την είσοδο: τα μυρμήγκια θα καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητα, όπως επίσης ψύλλοι και κατσαρίδες.

Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γεμίσει με καρβουνιασμένες τροφές; Μπορείτε να τον καθαρίσετε δίχως να χαράξετε την επιφάνεια αναμειγνύοντας τρεις κουταλιές της σούπας χυμού λεμονιού σε ενάμιση ποτήρια νερό και βάλτε τα σε ένα βαθύ σκεύος. Ανάψτε το φούρνο σας σε υψηλή θερμοκρασία για 5 ως 10 λεπτά και οι υδρατατμοί θα μαλακώσουν τα ξεραμένα υπολείμματα.

Καθαρίστε με ένα μαλακό πανί.
Δώστε ευχάριστο άρωμα στον κάδο των σκουπιδιών
Αν ο κάδος των απορριμμάτων μυρίζει δυσάρεστα πετάξτε στον πάτο φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού.

Λευκάνετε ευαίσθητα υφάσματα
Η παραδοσιακή χλωρίνη μπορεί να λεκιάσει τα ρούχα μας στο πλυντήριο εξαιτίας της επαφής των μεταλλικών μερών με το νερό. Μουλιάστε τα ευαίσθητα ρούχα σε ένα μείγμα χυμού λεμονιού και μαγειρικής σόδας για μισή ώρα πριν την πλύση. Διαλυμένος σε νερό ή σκέτος, ο χυμός λεμονιού θεωρείται άψογο λευκαντικό για τα ρούχα σας και τους δίνει υπέροχο άρωμα φρεσκάδας.

Απομακρύνετε τους “κρυμμένους” λεκέδες
Καθαρίστε τους λεκέδες κάτω από τη μασχάλη με ένα μείγμα χυμού λεμονιού (ή λευκού ξυδιού) και νερού.

Ενισχύστε το απορρυπαντικό του πλυντηρίου ρούχων
Προσθέστε ένα ποτήρι χυμό λεμονιού στο απορρυπαντικό για να απομακρύνετε λεκέδες από μέταλλα ή σκουριά.

Αφαιρέστε τη μούχλα από τα ρούχα
Κάντε ένα μείγμα λεμονιού-αλατιού και τρίψτε τη μουχλιασμένη επιφάνεια του υφάσματος. Στη συνέχεια στεγνώστε στον ήλιο. Επαναλάβετε μέχρι να φύγει ο λεκές.

Ως προϊόν ομορφιάς
Προτού καταφύγετε σε ακριβά καλλυντικά δοκιμάστε να βάλετε χυμό λεμονιού σε κηλίδες ή φακίδες στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για 15 λεπτά και ξεπλύνετε καλά.

Κάντε ελαφρύ ντεκαπάζ
Για να ξανθές ανταύγειες στα μαλλιά σας προσθέστε ένα τέταρτο του ποτηριού χυμό λεμόνι σε τρία τέταρτα νερό και απλώστε. Κατόπιν καθίστε στον ήλιο. Επαναλάβετε καθημερινά για μια εβδομάδα.

Καθαρίστε και λευκάνετε τα νύχια σας
Προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και βάλτε μέσα τα δάχτυλά σας για 5 λεπτά. Τρίψτε τα στη συνέχεια με τη φλούδα του λεμονιού και ξεχάστε τη μανικιουρίστ.

Καθαρίστε το πρόσωπό σας
Ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για καθαρισμό και απολέπιση του προσώπου σας, όπως επίσης και για απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων.

Φρεσκάρετε την αναπνοή σας
Το κιτρικό οξύ του λεμονοχυμού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Κάντε πλύση στόματος με λεμονοχυμό και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Κατά της πιτυρίδας
Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με 2 κουτάλια της σούπας χυμό λεμονιού και ξεβγάλτε. Στη συνέχεια ανακατέψτε ένα κουτάλι του τσαγιού λεμονοχυμό σε ένα ποτήρι νερό και επαναλάβετε. Η πιτυρίδα θα εξαφανιστεί.

Απολυμάνετε τις γρατζουνιές
Χτυπήσατε; Βάλτε λίγες σταγόνες λεμονιού στην πληγή και σκοτώστε τα μικρόβια.

Μαλακώστε τα ταλαιπωρημένα άκρα
Τα χέρια σας έχουν σκληρύνει; Τα πόδια σας πονούν; Κάντε μασάζ με ένα μείγμα λεμονιού και νερού. Στη συνέχεια κάντε μασάζ με ελαιόλαδο και καθαρίστε τα άκρα σας με ένα μαλακό πανί.
Το λεμόνι εξαφανίζει επίσης τις μυρμηγκιές και τα εξανθήματα!

Φυτεύουμε φουντουκιές

$
0
0
Η φουντουκιά καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις να βρίσκονται στη Μακεδονία. Ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια ξηρών καρπών, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μπορεί να καταστήσει την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικείμενο καλλιέργειες όπως αυτή του φουντουκιού, μια πρώτης τάξεως εναλλακτική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ως πηγή συμπληρωματικού οικογενειακού εισοδήματος.
Τους 2.400 τόνους έφτασε η μέση ετήσια ελληνική παραγωγή φουντουκιού την περίοδο 2000-2005
Αν και οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή, το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Κίνα.
Μάλιστα, ιδιαιτέρως ελλειμματική είναι η Ελλάδα στην παραγωγή φουντουκιού. Η κατανάλωση των φουντουκιών στη χώρα μας -όπως επισημαίνει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- εξαρτάται και από τη συνολική κατανάλωση ξηρών καρπών στη χώρα μας. Η κατανάλωση αυτή, ανέρχεται σε 65.000 τόνους. Από αυτούς την πρώτη θέση έχουν τα φιστίκια Αιγίνης με το 30% και ακολουθούν τα αμύγδαλα με τα φουντούκια σε ποσοστό 20% περίπου το καθένα.
Οι ελληνικές εξαγωγές σε αξία, των φουντουκιών, για την πενταετία (2002-06) παρουσίαζαν διαδοχικές διακυ?άνσεις, οι οποίες σχετίζονται ?ε τον παραγωγικό κύκλο της φουντουκιάς και την ανάλογη μεταβολή της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Παρόλα αυτά οι συνολικές εισαγωγές φουντουκιού, κυρίως από τις τρίτες χώρες, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εξαγωγές (περίπου σε αναλογία 13:1).
Το μεγαλύτερο πάντως πλεονέκτημα της καλλιέργειας ξηρών καρπών, όπως είναι το φουντούκι, έναντι των νωπών προϊόντων (οπωροκηπευτικά) -όπως αναφέρει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες ο γεωπόνος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης- είναι η διατηρησιμότητά τους. Σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει στην πλειονότητά τους να διατεθούν άμεσα προς πώληση, οι ξηροί καρποί διατηρούνται επί μακρό χρονικό διάστημα, διευκολύνοντας τους παραγωγούς σε σχέση με τον χρόνο και τους τρόπους διάθεσής τους.


Η παραγωγή φουντουκιών χωρίς κέλυφος στην Ε.Ε. κυ?αίνεται γύρω στους 120.000 τόνους ετησίως. Οπως και στην περίπτωση της παραγωγής αμύγδαλου έτσι και στα φουντούκια η παραγωγή κυ?αίνεται από παραγωγική σε παραγωγική περίοδο ακόμα κι αν οι εισροές που χρησιμοποιούνται κάθε χρονιά είναι περίπου οι ίδιες.

Η Ιταλία είναι ο κύριος παραγωγός φουντουκιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς παράγει το 78,5% της παραγωγής και ακολουθούν η Ισπανία με το 14,5% της παραγωγής, η Γαλλία και η Ελλάδα με το 2,7% της συνολικής παραγωγής.
Μετά τη συγκομιδή οι καρποί αποφλοιώνονται και μεταφέρονται σε αποξηραντήριο. Στη συνέχεια ακολουθεί η λεύκανση των καρπών ώστε να αποκτήσουν λαμπερό κέλυφοςΓια την περίοδο 2000-05, η ελληνική παραγωγή φουντουκιού κυμάνθηκε από τους 3,4 στους 2,4 χιλιάδες τόνους, ?ε σημαντική ετήσια διακύμανση, λόγω του παραγωγικού κύκλου της καλλιέργειας αλλά και ?ε αισθητά πτωτική τάση. Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται μεταξύ άλλων και στη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης για την αντίστοιχη περίοδο. Η μέση στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας φουντουκιού για την πενταετία ανήλθε περίπου σε 250 κιλά. Υπάρχουν όμως φυτείες φουντουκιών που καλλιεργούνται ορθολογικά και η παραγωγή τους είναι πολύ πιο υψηλή της τάξεως των 350-400 κιλών το στρέμμα.
Η καλλιέργεια της φουντουκιάς είναι γνωστή στην Ελλάδα από τα αρχαιότατα χρόνια. Σήμερα στη χώρα μας, η φουντουκιά καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η μεγαλύτερη έκταση βρίσκεται στη Μακεδονία.

Εισόδημα έως 700€ ανά στρέμμα
Στα 2 ευρώ το κιλό η μέση τιμή παραγωγού
Με τη μέση τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 2 ευρώ ανά κιλό, η φουντουκιά μπορεί να δώσει ακαθάριστο εισόδημα έως και 700 ευρώ ανά στρέμμα. Η φουντουκιά -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- προσαρμόζεται καλύτερα σε περιοχές με κλίμα που διακρίνεται για τον ψυχρό και υγρό χειμώνα, χωρίς όμως έντονους παγετούς. Μπορεί να ανεχθεί ακόμη και θερμοκρασίες -24 οC, αλλά κατά την περίοδο της ανθήσεως μπορεί να υποστεί ζημιές σε θερμοκρασίες -9 οC. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 37 οC. Το ύψος των βροχοπτώσεων μπορεί να είναι 600-800 mm. Αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές με υψόμετρο 600-1.000 μέτρα.
Απαιτείται για την εγκατάσταση μιας φυτείας φουντουκιάς, έδαφος πολύ βαθύ, γόνιμο και με καλή αποστράγγιση. Η φουντουκιά δεν ευδοκιμεί σε βαριά αργιλώδη εδάφη. Το έδαφος πρέπει να έχει όξινη έως ουδέτερη αντίδραση δηλαδή ρΗ 5,5 - 7,0.
Η ωρίμανση των φουντουκιών γίνεται από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ποικιλία. Το κριτήριο της ωριμάνσεως των καρπών είναι όταν αποσπώνται από τα φυτά και παίρνουν καστανό χρώμα.
Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια ή με ράβδισμα των βλαστών και μάζεμα από το έδαφος, ή με δονητές ή με μηχανές απορρόφησης των καρπών.
Μετά τη συγκομιδή οι καρποί αποφλοιώνονται και μεταφέρονται σε αποξηραντήριο για να αποξηρανθούν σε θερμοκρασίες 32-38οC. Η υγρασία των αποξηραμένων καρπών πρέπει να είναι 7-8%. Στη συνέχεια ακολουθεί η λεύκανση των καρπών ώστε να αποκτήσουν λαμπερό κέλυφος. Η λεύκανση γίνεται με διοξείδιο του θείου. Από ένα στρέμμα υπολογίζεται μια μέση παραγωγή 250 κιλά ξηρά φουντούκια.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φουντουκιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Οι κυριότερες είναι:

Εξτρα γιαγλί: Ο καρπός της έχει ημισφαιρικό σχήμα, έχει καστανό χρώμα και μέτριο μέγεθος. Εχει λεπτό περικάρπιο που αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα του. Το σπέρμα του αποτελεί το 56% του καρπού. Είναι εκλεκτή ποικιλία.

Σιβρί γιαγλί: Εχει καρπό με επίμηκες σχήμα, καστανέρυθρο, μέτριου μεγέθους. Εχει λεπτό περικάρπιο. Το σπέρμα του αποτελεί το 53% του καρπού.

Παλάζ: Μεγαλόκαρπο φουντούκι, καστανέρυθρο, με σχήμα κωνοειδές. Με λεπτό περικάρπιο. Το σπέρμα του είναι καλής ποιότητας, αποτελεί το 54% του καρπού.

Negreta: Μέτριου έως μεγάλου μεγέθους φουντούκι, με ανοιχτό καστανέρυθρο χρώμα. Το σπέρμα του αποτελεί το 50% του καρπού.

Αγυιάς: Καρπός επιμήκης, ωοειδής, μεγάλου μεγέθους, με χρώμα καστανοκίτρινο. Περικάρπιο χονδρό, δύσκολα αποχωριζόμενο από το σπέρμα. Ποσοστό σπέρματος σε σχέση με τον καρπό 45%.

Tonda Gentile Delle Langhe: Καρπός σφαιρικού χρώματος, μετρίου μεγέθους, καστανέρυθρου χρώματος.

Τα μυστικά για μια αποδοτική σοδειά
Η φουντουκιά φυτεύεται σε τετράγωνα, σε παραλληλόγραμμα, σε γραμμές ή σε ισόπλευρα τρίγωνα. Οι αποστάσεις φυτεύσεως συνήθως είναι 5Χ6 μέτρα στην περίπτωση που οι φουντουκιές θα καλλιεργηθούν με τη μορφή δέντρων ή 7Χ8 στην περίπτωση που θα καλλιεργηθούν σαν θάμνοι. Τα φυτά συνήθως φυτεύονται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, πριν από το φούσκωμα των οφθαλμών.

Εφόσον επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε τις φουντουκιές σε θαμνώδη μορφή, φυτεύουμε 4-5 δενδρύλλια μαζί στον ίδιο λάκκο φυτεύσεως, ενώ αν θέλουμε τη δενδρώδη μορφή φυτεύουμε σε κάθε λάκκο ένα δέντρο μόνο του. Για να υπάρχει καλή επικονίαση των ανθέων θα πρέπει να φυτεύεται μία σειρά από φυτά της επικονιάστριας ποικιλίας ανά δέκα σειρές της κύριας ποικιλίας. Η γονιμοποίηση των ανθέων γίνεται περίπου 4-5 μήνες μετά την επικονίαση που γίνεται στα μέσα του χειμώνα.

Λίπανση: Συνήθως γίνεται λίπανση με 10-12 μονάδες αζώτου, 5-6 μονάδες φωσφόρου και 8-9 μονάδες καλίου ανά στρέμμα. Η λίπανση θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με την κατάσταση των φυτών από θρεπτικής απόψεως και σύμφωνα με την περιεκτικότητα του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία. Η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση του επιπέδου θρέψεως των φυτών είναι η μέθοδος της φυλλοδιαγνωστικής.

Οι αυξημένες ποσότητες αζωτούχου λιπάσματος προκαλούν αύξηση του πάχους του κελύφους των φουντουκιών, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού της ψίχας τους. Επίσης πρέπει να προσέξει κανείς ώστε να μην υπάρξει τροφοπενία σιδήρου και βορίου, επειδή ειδικά η έλλειψη βορίου προκαλεί αυξημένη αναλογία φουντουκιών χωρίς σπέρμα.

Αρδευση: Σε περιοχές με κανονικές βροχοπτώσεις και εφόσον αυτές είναι κανονικά κατανεμημένες στον χρόνο, δεν απαιτείται άρδευση. Ομως, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας η άρδευση βοηθά πολύ τα φυτά να δώσουν καλή παραγωγή. Η άρδευση της φουντουκιάς ειδικά στους φουντουκεώνες μικρής ηλικίας είναι απαραίτητη εργασία, επειδή ευνοείται η αύξηση των φυτών σε ύψος αλλά και σε διάμετρο των βλαστών.

Κλάδεμα: Διακρίνεται σε κλάδεμα μόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα μόρφωσης έχει ως στόχο τη δημιουργία του σχήματος που θέλουμε να δώσουμε στο φυτό. Στην περίπτωση που θα καλλιεργηθεί σε θαμνώδη μορφή διατηρούνται 3-6 σκελετικοί βλαστοί, ενώ στην περίπτωση της δενδρώδους μορφής το επικρατέστερο σχήμα είναι το κυπελλοειδές. Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε χρόνο. Με το κλάδεμα αυτό απομακρύνονται τα ξηρά βλαστάρια.

Πολλαπλασιασμός: Η φουντουκιά δεν μπορεί να αναπαραχθεί πιστά με τους σπόρους και γι'αυτό κατάλληλη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι με παραφυάδες, με καταβολάδες, αλλά και με φυλλοφόρα ή ξυλοποιημένα μοσχεύματα ή με εμβολιασμό σποροφύτων. Ο πολλαπλασιασμός της φουντουκιάς με σπόρο δεν συνιστάται επειδή τα δέντρα που θα προέλθουν αργούν να μπουν σε καρποφορία (8-10 χρόνια) και επειδή η φουντουκιά είναι αυτόστειρο φυτό, δεν δίνουν την ίδια ποικιλία με εκείνη από την οποία προήλθαν.

Τα φυλλοφόρα μοσχεύματα δίνουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνονται από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου. Με τη μέθοδο του εμβολιασμού χρησιμοποιείται κυρίως ο σχιστός, ο αγγλικός και ο πλευρικός. Ο εμβολιασμός της φουντουκιάς είναι πολύ δύσκολος. Το υποκείμενο, αλλά και το φυτό από το οποίο λαμβάνουμε το εμβόλιο, θα πρέπει να είναι σε πλήρη λήθαργο.

Η μέθοδος με παραφυάδες. Χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Οι παραφυάδες αποσπώνται από το φυτό και μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση.

Με καταβολάδες. Οπως γίνεται στο αμπέλι, δηλαδή γυρίζει ο παραγωγός έναν βλαστό στο έδαφος και στο σημείο επαφής με το χώμα βγάζει ρίζες. Στη συνέχεια αποκόπτεται και έτσι δημιουργείται ένα νέο φυτό.

Τα οφέλη στην υγεία
Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε ασβέστιο, βιταμίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Είναι πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό, ενώ ο νωπός καρπός τους είναι φτωχός σε νάτριο. Διαθέτουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Είναι καρποί πλούσιοι σε μαγγάνιο, στοιχείο που εμπλέκεται σε διαδικασίες ανάπτυξης και αναπαραγωγής στον οργανισμό, όπως είναι η ανάπτυξη των νεύρων, η ανάπτυξη και η διατήρηση της καλής υγείας των οστών, η σύνθεση των ορμονών.

•ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Εταιρεία Symagro. Επιστημονικό - Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944846475 - 26510 07653 info@symagro.com
Κώστας Νάνος


Πως φυτευουμε βιλογικά. Tips και αποστάσεις

$
0
0
Σε προηγούμενο αφιέρωμα του ερασιτέχνη βιοκαλλιεργητή, είχαμε αναφερθεί στη σωστή προετοιμασία του χώματος, για το βιολογικό μας κήπο. Αφού λοιπόν με μια φρέζα ή τσάπα, σκάψαμε το χώμα ώστε να γίνει αφράτο και να οξυγονωθεί, ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα βιολογικά μας φυτώρια.
Ανοίγουμε στο χώμα αυλάκια, στα οποία θα μεταφυτέψουμε τα φυτά μας. Κάθε φυτό όμως, πρέπει να τοποθετείται σε μια ελάχιστη απόσταση από το επόμενο, ανάλογα με το είδος του. Ομοίως μεταβάλλεται και η απόσταση αυλάκι από αυλάκι.

Ανάλογα με το είδος, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω αποστάσεις φύτευσης:

ΦΥΤΟ                      ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΝ         ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΥΛΑΚΙΩΝ 
Αγγούρι                     70 - 80 cm                         90 - 100 cm
Ανηθος                      10 - 15 cm                         60 - 80 cm
Βασιλικός                    20 - 35 cm                        60 - 75 cm
Δυόσμος                     20 - 30 cm                        50 -70 cm
Θυμάρι                       20 - 35 cm                        60 - 70 cm
Καλαμπόκι                   20 - 30 cm                        75 - 90 cm
Καρότο                       5 - 7,5 cm                        40 - 60 cm
Ντομάτα                     40 - 50 cm                        80 - 100 cm
Κάππαρη                    125 - 200 cm                      200 cm
Καρπούζι                    90 - 100 cm                      120 - 150 cm
Κολοκύθι                    60 - 70 cm                        140 - 150 cm
Κουνουπίδι                  50 - 70 cm                        70 - 100 cm
Κρεμύδι                      5 - 10 cm                         30 - 45 cm
Λάχανο                      50 - 60 cm                        60 - 70 cm
Λεβάντα                     60 - 70 cm                        80 - 100 cm
Μάραθος                     5 - 10 cm                         60 - 80 cm
Μαρούλι                     20 - 30 cm                        30 - 40 cm
Μελιτζάνα                   50 - 60 cm                        80 - 90 cm
Μέντα                        20 - 30 cm                        60 - 80 cm
Μπρόκολο                   50 - 60 cm                        70 - 80 cm
Ντομάτα                     40 - 50 cm                        80 - 100 cm
Παντζάρι                     5 - 10 cm                         45 - 60 cm
Πεπόνι                       70 - 100 cm                       200 cm
Πιπεριά                       30 - 50 cm                        70 - 90 cm
Πράσο                        10 - 15 cm                        30 - 35 cm
Ρίγανη                       30 - 40 cm                         60 - 80 cm
Ρόκα                          10 - 15 cm                        20 - 30 cm
Σέλινο                        15 - 25 cm                        30 - 40 cm
Σελινόριζα                   30 - 40 cm                        30 - 40 cm
Σκόρδο                       10 - 20 cm                        30 - 40 cm
Σπανάκι                      5 - 10 cm                          20 - 30 cm


Γενικές συμβουλές:
 
- Δεν αφήνουμε ποτέ να ξεραθεί το φυτόχωμα των φυτώριων, το οποίο πρέπει να είναι καλά ποτισμένο πριν τη μεταφύτευση τους.

-Την καλοκαιρινή περίοδο, η καλύτερη ώρα για μεταφύτευση, είναι το απόγευμα.

-Κατά τη μεταφύτευση από το κυπελάκι στον κήπο, προσέχουμε ώστε να μη διαλυθεί η μπάλα του χώματος και μην καταστρέψουμε τις ρίζες ή σπάσουμε το φυτό.

-Το πολύ πότισμα κάνει κακό. Πριν φυτέψουμε τα φυτώρια καταβρέχουμε το χώμα.

-Ο λάκκος που ανοίγουμε για να φυτέψουμε το φυτώριο, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος της μπάλας του χώματος με τις ρίζες.   

-Το βάθος που φυτεύουμε τα φυτά, δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Προσέχουμε ώστε όσο βάθος έχει το χώμα στο κυπελάκι, ελάχιστα μεγαλύτερο να έχει στον κήπο.

- Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουμε το βλαστό με χώμα.

-Αφού ολοκληρωθεί η μεταφύτευση, ποτίζουμε τα αυλάκια, αποφεύγοντας τις υπερβολές σε μεγάλες ποσότητες νερού.

-Αποφεύγουμε να περπατάμε στον κήπο, εάν το χώμα είναι βρεγμένο. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, να σκληραίνει το χώμα και να μην οξυγονώνεται επαρκώς.  


BINTEO: Φυτεύουμε και κλαδεύουμε οπωροφόρα


Καλλιεργούμε Κουνουπίδι

$
0
0
Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Το κουνουπίδι είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο.

–Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια κουνουπιδιού
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 38 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού.
Αν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες πριν το σχηματισμός της ανθοκεφαλής, τότε έχουμε υπερβολική ανάπτυξη φυλλώματος και καθυστέρηση της παραγωγής.
Αντίθετα, χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 4 και 14 βαθμούς Κελσίου), επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου.
Αν όμως μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής επικρατήσουν συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών, τότε προκαλείται ποιοτική υποβάθμιση λόγω διαχωρισμού της επιφάνειας της ανθοκεφαλής σε μικρά τμήματα.

–Τι χώμα χρειάζεται το κουνουπίδι
Οι εδαφικές απαιτήσεις του κουνουπιδιού είναι παρόμοιες με εκείνες του λάχανου: γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία.
Το άριστο pH είναι 6,5.
Το κουνουπίδι δεν ευνοείται από το υπερβολικό άζωτο (υποβάθμιση ποιότητας). Είναι ευαίσθητο στην έλλειψη βορίου. Το διαθέσιμο βόριο στο έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 ppm. Επίσης είναι απαιτητικό σε ασβέστιο.
–Απαιτήσεις σε λίπασμα
Συστήνεται η προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ στο χώμα, πριν τη μεταφύτευση.
Άζωτο: Οι απαιτήσεις σε Άζωτο (N) ποικίλουν ανάλογα με το αν η καλλιέργεια είναι πρώιμη ή όψιμη. Στις πρώιμες καλλιέργειες κουνουπιδιού χορηγείται μικρή ποσότητα αζώτου μόνο κατά τη βασική λίπανση. Στις μεσοπρώιμες δίνεται περισσότερο άζωτο και στις όψιμες καλλιέργειες ακόμα περισσότερο (μοιράζεται στη βασική και σε 2-–3 επιφανειακές λιπάνσεις).
Φώσφορος: 6-10 μονάδες κατά τη βασική λίπανση.
Κάλιο: 20-–30 μονάδες κατά τη βασική λίπανση. Στις όψιμες καλλιέργειες ακολουθεί και μια επιφανειακή χορήγηση (διαλυτή μορφή).

–Πώς και πότε σπέρνουμε κουνουπίδια
Συνήθως ξεκινούμε την καλλιέργεια κουνουπιδιών, σπέρνοντας τους σπόρους σε σπορείο και στη συνέχεια κάνοντας μεταφύτευση στον κήπο.
Αν όμως έχετε καλής ποιότητας χώμα, μπορείτε όμως να δοκιμάστε να σπείρετε το σπόρο απευθείας στο χώμα.
Το πότε θα γίνει η σπορά στο σπορείο, εξαρτάται από το αν θέλουμε πρώιμη ή όψιμη παραγωγή.
Για πρώιμη (φθινοπωρινή) παραγωγή, βάζουμε τους σπόρους το Μάιο ή τον Ιούνιο. Βάση όσων έχουμε πει παραπάνω, αυτό μπορεί να γίνει σε περιοχές όπου το καλοκαίρι δεν αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Για όψιμη (χειμώνας-άνοιξη) παραγωγή, βάζουμε τους σπόρους τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα σπορεία είναι υπαίθρια.
Το βάθος σποράς είναι 1,5 εκατοστά.
Τα φυτά είναι συνήθως έτοιμα για μεταφύτευση μετά από 45 ημέρες.
Πριν τη μεταφύτευση θα πρέπει να κάνετε βασική λίπανση στο χώμα.
Τα κουνουπίδια, σπέρνονται σε σειρές. Κάθε σειρά απέχει 60 με 100 εκατοστά. Κάθε φυτό στην ίδια σειρά, απέχει 30 με 70 εκατοστά.
Γίνονται τακτικά ποτίσματα και λίπανση σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω.

–Τι πρέπει να προσέξουμε
Μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, σε ποικιλίες που τα φύλλα τους δεν την καλύπτουν αρκετά, χρειάζεται δέσιμο των φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή για προστασία από παγετούς και κυρίως από τον ήλιο που αλλοιώνει το λευκό χρώμα. Το στερέωμα των φύλλων γίνεται με λάστιχο.
Υπάρχουν ποικιλίες και υβρίδια που τα εξωτερικά τους φύλλα αναδιπλώνονται προς τα μέσα και καλύπτουν μόνα τους την ανθοκεφαλή.

–Θρεπτική αξία
Το κουνουπίδι είναι μία τροφή χαμηλή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, νερό και βιταμίνη C.
Το κουνουπίδι, περιέχει μία σειρά από φυτοχημικά, κοινά στην οικογένεια του λάχανου, που μπορεί να ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σουλφοραφάνη: Ουσία που απελευθερώνεται όταν κόβουμε ή μασάμε το κουνουπίδι. Ίσως να δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου
Γλυκοζινολικές ενώσεις
Καροτινοειδή
Indole-3-carbinol, ένα χημικό που ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA και δρα ως ανταγωνιστής οιστρογόνων, καθυστερώντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το βράσιμο, μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών.
Βράσιμο 5 λεπτών, τις μειώνει κατά 20% με 30%.
Βράσιμο 10 λεπτών, τις μειώνει κατά 40% με 50%.
Βράσιμο 3 λεπτών, τις μειώνει κατά 75%.

Το μαγείρεμα όμως του κουνουπιδιού στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δε μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα των ουσιών.

Πηγή kalliergo.gr

Aποστάσεις φύτευσης

Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές. Ξεπίκρισμα, αλάτισμα και γέμισμα

$
0
0
Την περίοδο αυτό συλλέγουμε τις ελιές. Άλλες τις κάνουμε λάδι και άλλες βρώσιμες.
Η διαδικασία για τις βρώσιμες δεν είναι περιπλοκή διαδικασία, ίσα ίσα θα λέγαμε πως είναι μια εύκολη διαδικασία, η οποία μπορεί να παίρνει κάποιο χρόνο αναμονής, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πάντα εντυπωσιακά.
Το kipouremata.blogspot.gr, σας παρουσιάζει τον ευκολότερο τρόπο για να απολαύσετε νόστιμες σπιτικές ελιές.

Ξεπίκρισμα
Συλλέγουμε τις ελιές σε δοχείο με νερό ή μπολ (αναλόγως με την ποσότητα που θέλουμε). ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν τις τρυπάμε ή τις χαράζουμε
γιατί χάνουν την τραγανότητα και την υφή του. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή για 30 με 40 ημέρες. Μετά τις 30 ημέρες δοκιμάζουμε αν έχει φύγει η πικρίλα. 

Αλμύρισα
Αλλάζουμε μπολ ή δοχείο και τοποθετούμε σε στρώσεις τις ελιές. Πάνω από κάθε στρώση βάζουμε αλάτι. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέγουμε το κόκκινο αλάτι Ιμαλάϊων που το βρίσκουμε πλέον σε κάθε supermarket. Τις αφήνουμε έτσι για 5 ημέρες.

Γέμισμα (γεμιστές ελιές)
Επιλέγουμε τις καλύτερες ελιές και με έναν ξεκουκουτσωτη
(στο εμπόριο θα το βρείτε από 2 ευρώ) αφορούμε τα κουκούτσια. Τις γεμίζουμε με προσοχή με πιπεριά ή αμύγδαλο.

Αποθήκευση
Τις βάζουμε δεν δοχεία που κλείνουν και γεμίζουμε με λάδι ή λεμονί ή και τα δύο. Μπορούμε να προσθέσουμε δεντρολίβανο, ή ρίγανη ή οτιδήποτε άλλο αρωματικό θέλουμε. Οι ελιές διατηρούνται σε σκιερό ή σκοτεινό μέρος μέχρι και ενάμιση χρόνο.


Ξεχάστε το σκάψιμο για καλλιέργεια Πατάτας. Καλλιέργεια σε παλέτα...

$
0
0
O εναλλακτικός τρόπος καλλιέργειας Πατάτας. Ξεχάστε το σκάψιμο... Δειτε πως καλλιεργούμε πατάτες σε παλέτα, απο την φυσιολατρική ομάδα Αντιρρίου "ο Αριστοτέλης".

ΒΙΝΤΕΟ: Καλλιέργεια ανάποδης ντομάτας. Ξεχάστε τα στηρίγματα...

$
0
0
Δείτε τα 7 βήματα που ακολουθούμε για καλλιέργεια ανάποδης ντομάτας 

ΒΙΝΤΕΟ: Φτιάχνουμε σπορείο για τα δικά μας λαχανικά

12 φανταστικά ξύλινα εσωτερικά σπιτιών

$
0
0
Το ξύλο είναι ένα από τα αγαπημένα μας υλικά. Δίνει μια διαφορετική αισθητική στο χώρο. 
Το εσωτερικό του σπιτιού αρχίζει και μοιάζει περισσότερο με τη φύση και “κλέβει” λίγο από τη φυσική ομορφιά της. Δεν είναι μόνο η επαφή με τη φύση, είναι ένας απόλυτα διαφορετικός χώρος. Στη χώρα μας δεν συνηθίζεται τα σπίτια να κατασκευάζονται εξολοκλήρου από ξύλο. 
Παρά μόνο να μπαίνουν “πινελιές” όπως δοκάρια, πατώματα, από το ταβάνι ή διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα. 
Υπάρχουν όμως χώρες που τα ξύλινα σπίτια είναι ένα συχνό φαινόμενο και το αποτέλεσμα πραγματικά φανταστικό!












Σχεδιάζοντας τον βραχόκηπό μας

$
0
0
Η ελληνική φύση χαρακτηρίζεται έντονα από το μεσογειακό «πράσινο» στοιχείο, όπως και από περίτεχνες συνθέσεις πέτρας και νερού. Φυσικές εικόνες αυτού του είδους δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν κατά τη σχεδίαση ενός σύγχρονου κήπου. Οι βραχόκηποι-βραχοσυνθέσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στη μοντέρνα κηποτεχνία, καθώς προσφέρουν μοναδική ομορφιά, ποικιλία και πρωτοτυπία στον εξωτερικό μας χώρο. Αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια του κήπου, διαμορφωμένα από διακοσμητικές πέτρες, βράχους, κορμούς δέντρων, ρίζες και πιθάρια, οι συνδυασμοί των οποίων δένουν αρμονικά με τα λοιπά στοιχεία του εξωτερικού χώρου, όπως και με το αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας. Οι διαστάσεις και οι μορφές με τις οποίες εντοπίζονται ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του κήπου. Παρουσιάζονται συνήθως με τη μορφή τεχνητών λοφίσκων αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά, τα φυτά και η μορφή της βραχοσύνθεσης θα πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή, καθώς στην περιοχή ενός βραχόκηπου υπάρχει μια ιδιαίτερη συμβίωση ζωντανών οργανισμών (βραχόφιλων φυτών) με αδρανή υλικά (πετρώματα, χώμα, χαλίκια, κορμούς, ρίζες, κεραμικά) τοποθετημένα πάντοτε σε ισορροπία μεταξύ τους. Η παρουσία μιας βραχοσύνθεσης σπάει τη μονοτονία ενός κοινού κήπου. Τοποθετημένη ανάμεσα σε κάποιες περιοχές με γκαζόν ή σε κάποια αδιάφορα σημεία του χώρου, μπορεί να τα αναδείξει σε αγαπημένες γωνιές του κήπου, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και κερδίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Αφού επιλεχθεί η πιο κατάλληλη τοποθεσία μέσα στον κήπο, η μορφή και το μέγεθός της βραχοσύνθεσης προχωράμε στη διαδικασία διαμόρφωσης του βραχόκηπου τοποθετώντας το θεμέλιο στοιχείο της σύνθεσης, που είναι το κατάλληλο έδαφος. Το χώμα σε αυτό το σημείο του εξωτερικού μας χώρου θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση (αμμοαργιλώδες) και να φέρει στρώσεις χοντρού χαλικιού, τα οποία με τη σωστή διάταξη και κλίση θα συγκρατούν το χώμα προστατεύοντας το από ενδεχόμενες διαβρώσεις λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης νερού (λόγω άρδευσης ή καιρικών συνθηκών).


Εστιαζόμενοι στη διακοσμητική διάσταση ενός βραχόκηπου, τοποθετούμε τους βράχους (πέτρες), ρίζες, κορμούς, βότσαλα, πιθάρια, τα οποία αποτελούν τα επιβλητικά στοιχεία της σύνθεσης, προσέχοντας ώστε να δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο και όχι μια συστάδα από άμορφους συγκεντρωμένους όγκους. Ο συνδυασμός τους με την παρουσία του νερού (καταρράκτες, ρυάκια) μπορεί να χαρίσει στο χώρο μας πολύτιμες νότες χαλάρωσης και ευεξίας.

Τα φυτά αποτελούν το δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο ενός βραχόκηπου και η επιλογή τους θα πρέπει να τελεσθεί με πολύ προσοχή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατούν στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν συστήνεται να είναι ανθεκτικά σε ξερά και άγονα εδάφη. Κακτοειδή, παχύφυτα, πολυετή ποώδη και ετήσια ανθόφυτα μπορούν να χαρίσουν ζωή στο μικρό μας βραχόκηπο. Ως κύριο και επιβλητικό φυτό επιλέξτε μια δράκαινα ή ένα γιούκα το οποίο θα τοποθετήσετε σε κεντρικό ή περίοπτο σημείο, ενώ για τη λοιπή φυτική σύνθεση ιδανικές επιλογές θεωρούνται οι μικροί θάμνοι (κυδωνίαστρο, ερυθρελάτη, γιουνίπερο) όπως και μικρά φρύγανα.

Ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στα στοιχεία της βραχοσύνθεσης προτείνεται να καλυφθεί με εδαφοκαλυπτικά ή διάφορα αδρανή υλικά υψηλού αισθητικού ενδιαφέροντος όπως χαλίκι, πέτρινες πλάκες, βότσαλα ή χοντρόκοκκη άμμο. Για φυσικότερα αποτελέσματα επιλέξτε φλοιούς δέντρων, πολτοποιημένα κλαδιά ή πριονίδι. Η κάλυψη του εδάφους βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας (κατακράτηση χώματος) και ολοκληρώνει το γενικό διακοσμητικό ύφος της κατασκευής.

Ο βραχόκηπος δεν απαιτεί τακτική συντήρηση, καθώς τα είδη των φυτών που χρησιμοποιούνται δεν χρειάζονται πολύ νερό και συχνές λιπάνσεις, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις καλλιεργητικές εργασίες στο ελάχιστο. Για τη σωστή συντήρηση του χώρου θα πρέπει να γίνεται ο βασικός καθαρισμός του με βοτάνισμα (απομάκρυνση ζιζανίων) και εμπλουτισμό-συμπλήρωση του χώματος με νέο καθώς είναι πιθανόν, μετά την πάροδο του χειμώνα να έχει χαθεί σημαντική ποσότητά του λόγω των τακτικών βροχοπτώσεων. Όσα φυτά καταστρέφονται θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και να αντικαθιστώνται με νέα ώστε να μη χαλάει η αρμονική εικόνα του βραχόκηπού. Κοπή ξερών λουλουδιών, κλαδιών καθώς και λιπάνσεις 2 φορές το χρόνο (άνοιξη, φθινόπωρο) είναι εξίσου απαραίτητες για την ορθή συντήρηση του χώρου.

Αφιερώστε ένα κομμάτι του κήπου σας για τη διαμόρφωση ενός βραχόκηπου χαρίζοντας στον εξωτερικό σας χώρο τη μικρογραφία ενός απόλυτα «φυσικού τοπίου». Δημιουργήστε πρωτότυπες βραχοσυνθέσεις σε συνδυασμό με όμορφα φυτά και υδάτινα στοιχεία και να είστε σίγουροι πως η τοποθεσία του βραχόκηπου θα αποτελέσει την αγαπημένη γωνιά σας στο χώρο του κήπου.


BINTEO: Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας

Τα 15 ομορφότερα σπίτια φτιαγμένα από κοντέινερ αξίας 2.000 ευρώ!

$
0
0
Δείτε στις φωτογραφίες πώς ένα – ή περισσότερα- απλά κοντέινερ μπορούν να μετασχημορφωθούν σε εντυπωσιακά σπίτια! Σκεφτείτε ότι 1 κοντέινερ κοστίζει περίπου 2.000€!
Το να έχετε ένα όμορφο, πολυτελές σπίτι δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε το να είστε ιδιοκτήτες μιας έπαυλης με θέα τον ωκεανό, ή χιλιάδες στρέμματα γης.
Δείτε τα σπίτια που έχουν δημιουργηθει από απλά κοντέινερ, τα οποία θα συμφωνήσετε ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Και το καλύτερο απ'όλα είναι ότι για να δημιουργήσετε το σπιτιο των ονείρων σας, χρειάζεστε αρχικά μόλις 2.000 ευρώ (αναλόγως με το αν θα είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο). Τόσο κοστίζει ένα κοντέινερ, το οποίο σιγά σιγά (και με αρκετή εργασία) θα μπορέσετε να το μεταμορφώσετε στο σπίτι που πάντα ονειρευόσασταν!
Δείτε παρακάτω, τα ωραιότερα σπίτια κατασκευασμένα από κοντέινερ.



1. Σάο Πάολο, Βραζιλία




2. Flagstaff, Αριζόνα 




3. Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα




4. San Antonio, Τέξας




5. Santiago, Χιλή




6. Ιερουσαλήμ


7. Pont-Péan, Γαλλία



8. Κολοράντο 

9. Curacaví, Χιλή



10. Trebnie, Σλοβενία


11. Coromandel, Νέα Ζηλανδία



12. Shadow Mountain, Καλιφόρνια


13. Rosneath Peninsula, Σκωτία


14. Amagansett, Νέα Υόρκη




15. New Plymouth, Νέα Ζηλανδία




Είναι μόνο 19 τ.μ. Μόλις δείτε το εσωτερικό του όμως, θα ξετρελαθείτε! (photos)

$
0
0
Ποιος χρειάζεται 190τ.μ όταν όλα όσα χρειάζεται χωράν σε 19; Αυτή είναι και η λογική με την οποία σκέφτηκε και η Molecule Tiny Homes και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!
Έχει απίστευτο σχεδιασμό και εμφάνιση. Το εξωτερικό του είναι πανέμορφο και το εσωτερικό του φαίνεται πολύ ευρύχωρο.
Το εσωτερικό του είναι πολύ άνετο. Ενώ πολλά μικροσκοπικά σπίτια εστιάζουν κυρίως στα απολύτως απαραίτητα, αυτό φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο.
Μία πλήρως λειτουργική κουζίνα έχει ότι χρειάζεται κανείς για να προετοιμάσει ένα γεύμα. Ανοξείδωτο νεροχύτη, ψυγείο και φούρνο μικροκυμάτων, όπως και αρκετό αποθηκευτικό χώρο.
Ο σχεδιασμός του επίσης είναι πολύ κομψός.
Το μπάνιο του δεν είναι και πολύ μεγάλο, αλλά είναι ιδανικό για το μέγεθος του σπιτιού και έχει όλα τα απαραίτητα. Μερικές φορές είναι καλύτερο να θυσιάζεις λίγο χώρο από το μπάνιο για να είναι πιο άνετο το σαλόνι.
Το πατάρι είναι ευρύχωρο και ευήλιο.
Και το καλύτερο από όλα είναι πως μπορείτε να το ρυμουλκήσετε όπου εσείς θέλετε!
Δείτε τις φωτογραφίες: 





Σωλήνας επαναχρησιμοποιέιται ως γλάστρα για το μπαλκόνι σας

$
0
0
Στα πλαίσια ενός τοπικού πρότζεκτ ανακύκλωσης στην Βαρκελώνη, ο Fabian Andino, ένας ισπανός βιομηχανικός σχεδιαστής,  αναγέννησε ένα πολύχρωμο, μα κατά τ’ αλλα μη επαναχρησιμοποιούμενο σωλήνα από PVC, μετατρέποντάς τον σε κινητή γλάστρα που μπορεί να κρεμαστεί από κάποιον τοίχο ή να σταθεί σε ειδικής κατασκευής βάση.
Παρόλο που δείχνουν όμορφες, οι γλάστρες από σωλήνες είναι φτιαγμένες από PVC, το οποίο μπορεί να εκλυθεί κάποια στιγμή και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργήσετε τρόφιμα. Από όλα τα πλαστικά, το PVC ή το βινύλιο είναι τα πιο καταστροφικά για το περιβάλλον. Παρ’ όλες τις παγκόσμιες προσπάθειες να απαγορευτεί η παραγωγή του, τα προϊόντα από PVC, δεν μπορούν να θαφτούν ή να καούν λόγω της περιεκτικότητας τους σε χλώριο, καθώς αργά ή γρήγορα απελευθερώνει πρόσθετα που μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα
Η μεγαλύτερη ποσότητα από τα συλλεγμένα απόβλητα του PVC, όπως αυτοί οι σωλήνες, επαναχρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν προϊόντα όπως παγκάκια κήπου, και κιγκλιδώματα στους αυτοκινητόδρομους, ή όπως στην περίπτωσή μας, γλάστρες.


Συγχαίρουμε το πρότζεκτ αυτό, για την προσπάθεια να ανακυκλώσει αυτά τα συναρπαστικά πλαστικά και να αποθαρρύνει την παραγωγή νέων επικίνδυνων υλικών. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας, τοποθετώντας μέσα στο σωλήνα τη γλάστρα με τα φυτά σας.









Viewing all 53 articles
Browse latest View live